U trendu

Rojters: Iran odustao od nekih svojih glavnih zahteva

VAŠINGTON – Iran je odustao od nekih svojih glavnih zahteva u pregovorima za obnavljanje sporazuma sa velikim silama, uključujući insistiranje da međunarodni inspektori zatvore pojedine istrage njegovog nuklearnog programa, što povećava mogućnost za dogovor, saopštio je visoki američki zvaničnik Rojtersu.

SAD imaju za cilj da uskoro odgovore na nacrt dokumenta koji je predložila Evropska unija i kojim bi se obnovio nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. koji je bivši američki predsednik Donald Tramp napustio, a sadašnji predsednik Džozef Bajden nastoji da oživi, navodi britanska agencija.

Zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman zbog osetljivosti ovog pitanja, rekao je u ponedeljak Rojtersu da, iako Teheran poručuje da je Vašington napravio ustupke, Iran je taj koji je odustao od nekih od svojih ključnih zahteva.

U svom odgovoru prošle nedelje na tekst sporazuma, koji je predložila Evropska unija, uz informaciju da je u pitanju „konačan“ nacrt, Iran nije zahtevao da se Iranska revolucionarna garda ukloni sa liste stranih terorističkih organizacija Stejt departmenta, rekao je zvaničnik.

„Trenutna verzija teksta, i ono što oni zahtevaju, to ne obuhvata. Dakle, ako smo bliže dogovoru, ovo je razlog“, saopštio je zvaničnik, napominjući da su SAD više puta i dosledno odbijale zahtev.

Iran je želeo i garancije da će Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) zatvoriti istrage koje uključuju neobjašnjive tragove uranijuma.

„Iran želi garancije da će IAEA sve zatvoriti. Rekli smo da to nikada nećemo prihvatiti“, rekao je ovaj zvaničnik.

Upravni odbor IAEA je u junu velikom većinom usvojio rezoluciju u kojoj se kritikuje Iran pošto nije objasnio prisustvo tragova uranijuma na tri neprijavljena mesta.

Zvaničnik je rekao da razlike u stavovima SAD i Irana ostaju i da bi „moglo potrajati malo duže“ da se postigne konačni sporazum, ako to bude bilo moguće.

„Sada proučavamo odgovor Irana i uskoro ćemo uzvratiti“, naveo je zvaničnik.

Ranije je portparol Stejt departmenta Ned Prajs saopštio da nema garancija da će dogovor biti postignut i ukazao da još ima pitanja koja moraju biti rešena.

Vašington bi prema sporazumu morao da ukine neke sankcije, ali američki zvaničnici kažu da je njegovo obnavljanje ključno za sprečavanje nuklearne krize na Bliskom istoku.

„Ako postignemo sporazum, da, ukidamo neke sankcije, ali Iran mora da demontira svoj nuklearni program“, rekao je zvaničnik.

Iran je tražio garancije da nijedan budući predsednik SAD neće odustati od sporazuma ukoliko se oživi, kao što je to uradio Donald Tramp 2018. godine i uveo oštre sankcije Teheranu.

Međutim, kako dodaje Rojters, predsednik SAD DŽozef Bajden ne može da da takve garancije jer je dogovor „više političko razumevanje, nego pravno obavezujući ugovor“.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj izjavio je juče da je Iran dao „razuman odgovor“ na najnoviji predlog EU o nuklearnom sporazumu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

On je još rekao da je to „preneto Sjedinjenim Državama koje još nisu zvanično odgovorile“, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.