U trendu

Rojters: Putin odbio sporazum koji je s Kijevom sklopio Kozak

MOSKVA – Britanska agencija Rojters objavila je danas informaciju da je glavni ruski pregovarač za Ukrajinu Dmitri Kozak saopštio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na početku rata u februaru, da je sklopio privremeni dogovor s Kijevom, koji bi zadovoljio zahtev Moskve da Ukrajina ostane izvan NATO-a, ali da je Putin to odbio i nastavio sa vojnim pohodom.

Britanska agencija navodi, pozivajući se na trojicu ljudi bliskih ruskom rukovodstvu, da je izaslanik Dmitri Kozak, koji je rođen u Ukrajini, rekao Putinu kako veruje da je dogovor koji je sklopio otklanja potrebu da Rusija nastavi vojnu operaciju protiv Ukrajine velikih razmera.

Rojters je prvi put izvestio o Kozakovoj preporuci Putinu da prihvati sporazum.

Ruski predsednik je u više navrata pre rata tvrdio da se NATO i njegova vojna infrastruktura približavaju ruskim granicama primajući nove članice iz istočne Evrope i da se alijansa sada priprema da prihvati i Ukrajinu.

Putin je javno izjavio da to predstavlja egzistencijalnu pretnju Rusiji, što ga je nateralo da reaguje pokretanjem „specijalne operacije“ u Ukrajini.

Upitan za komentar o izveštaju Rojtersa, portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da je on apsolutno netačan.

„To nema apsolutno nikakve veze sa stvarnošću. Nikada se nešto tako nije dogodilo. To je apsolutno netačna informacija“, naglasio je Peskov.

Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika, izjavio je da je Rusija iskoristila pregovore kao dimnu zavesu da se pripremi za svoju invaziju, ali nije odgovorio na pitanja Rojtersa o suštini pregovora niti je potvrdio da je bio postignut preliminarni dogovor.

„Danas jasno razumemo da ruska strana nikada nije bila zainteresovana za mirno rešenje“, rekao je Podoljak, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar