U trendu

Rojters: Sastanak ruskih i nemackih zvanicnika zbog Ukrajine

BERLIN – Visoki nemački i ruski zvaničnici sastaće se sledećeg meseca u pokušaju da smanje političke tenzije oko Ukrajine, javlja Rojters pozivajući se na izvor iz nemačke Vlade.

Savetnik nemačkog kancelara Olafa Šolca za spoljnu politiku, Jens Plotner i ruski pregovarač za Ukrajinu Dmitrij Kozak dogovorili su se da se sastanu posle telefonskog razgovora, održanog u četvrtak, saopštili su izvori koji su zatražili da ostanu anonimni.

Berlin izražava više sumnji od Vašingtona u to da Rusija zaista planira da napadne Ukrajinu i želi da deeskalira tenzije, rekla su Rojtersu dva izvora iz Vlade.

„Cilj nemačke strane ostaje postizanje brzog ponovnog aktiviranja Normandijskog formata“, izjavio je izvor iz nemačke Vlade.

Šef poslaničke grupe SPD u Bundestagu Rolf Mucenih u izjavi Rojtersu rekao je da ova partija nije „naivna“ i da zna s kim ima posla, i dodao da i dalje veruje da bi ovakav angažman mogao da pomogne u deeskalaciji situacije oko Ukrajine.

U poslednjih mesec dana obavljeno je više telefonskih razgovora između zapadnih lidera i ruskog predsednika Vladimira Putina, zbog tenzija nasatalih gomilanjem ruskih trupa na ukrajinskoj granici i straha od moguće invazije.

Otkako je ovog meseca preuzeo dužnost, Šolc je naglasio potrebu za dijalogom sa Rusijom oko njenog vojnog jačanja na ukrajinskoj granici, ali se i pridružio zapadnim saveznicima u upozorenjima na moguće sankcije Moskvi u slučaju invazije, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar