U trendu

Rostek: Turska za dva meseca dobija sisteme S-400

SANKT PETERBURG – Sergej Čemezov, rukovodilac ruskog državnog konglomerata Rosteka, rekao je danas da će Rusija za dva meseca početi Turskoj da isporučuje protivraketne sisteme S-400.

Kako je javila agencija Interfaks, Čemezov je rekao i da je Rusija okončala obuku turskih stručnjaka o korišćenju sistema S-400, prenosi Rojters.

SAD su ranije danas odlučile da obustave dalju obuku turskih pilota na američkim avionima F-35.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz američke administacije, agencija Rojters je navela da je ova odluka doneta kao reakcija na neodustajanje Ankare od kupovine ruskih sistema S-400, za koje SAD tvrde da nisu kopmatibilni sa avionima F-35, koje Turska planira da kupi.

Troje neimenovanih američkih zvaničnika, koji su ove nedelje razgovarali s Rojtersom, ostavili su otvorenu mogućnost da se ova odluka promeni, u slučaju da Turska izmeni svoje planove.

Odnosi dva NATO saveznika su već mesecima pogoršani zbog sporne turske odluke o kupovini ruskih raketnih sistema, za koje Vašington tvrdi da nisu kompatibilni sa sistemima NATO i da zato predstavlja pretnju za avione F-35 „Lokid Martina“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.