U trendu

Rot: Nadam se pozitivnoj oceni Bundestaga do oktobra

LUKSEMBURG, 18. juna ( Tanjug) – Nemački državni ministar za Evropu Mihael Rot izjavio je da je strategija proširenja od velike važnosti za EU i založio se za otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom ”što je pre moguće”.

On je, međutim, po dolasku na Savet ministara EU u Luksemburg, dodao da je nemačkom parlamentu, Bundestagu, potrebno vreme da razmotri izveštaj Evropske komisije i da svoje ”zeleno svetlo”.

”Razumem da se radi o važnim pitanjima za partnerske zemlje, ali moramo dati Bundestagu vremena. Nadam se pozitivnom ishodu što je pre moguće, do oktobra”, izjavio je Rot.

On je najavio da će se razgovarati o izveštaju o napretku zemalja u procesu pristupanja EU koji je prošlog meseca objavila evropska komisja, i posebno naglasio pozitivan razvoj događaja u Sevrenoj Makedoniji i Albaniji.

”Pre godinu dana smo u Luksemburgu dali obema zemljama zadatke i moje mišljenje je da su ih oni ispunili”, rekao je Rot.

On posebno naglašava postizanje istorijskog makedonsko-grčkog dogovora iz Prespe koji je, prema njegovim rečima, primer hrabrosti i spremnosti na pomirenje posle skoro 30 godina konflikta.

”Naša pozicija je da da se što pre trebamo dogovoriti o početku pristupnih pregovora. U pitanju je početak dugih i teških pregovora, ali radi se i o kredibilitetu EU i stabilizaciji demokratije, vladavine prava i slobode medija u ovim zemljma koja neće funkcionisati bez EU”, zaključio je Rot.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.