U trendu

Rozenstajn ipak nije podneo ostavku?

VAŠINGTON – Zamenik državnog tužioca SAD Rod Rozenstajn nije podneo ostavku na tu funkciju, rekla je danas Rojtersu neimenovana osoba bliska tom pitanju, iako je prvobitno objavljeno da je usmeno podneo ostavku.

Rozenstajn je zakazao sastanak u Beloj kući u podne, navela je ista osoba, dodavši da je on i dalje zamenik državnog tužioca i da u tom svojstvu učestvuje na „značajnom sastanku“.

Izvor britanske agencije je potvrdio da je pitanje ostavke Rozenstajna iskrslo u razgovorima sa šefom kabineta američkog predsednika Donalda Trampa, Džonom Kelijem, proteklog vikenda.

Prethodno je sajt „Aksios“ javio da je Rozenstajn podneo danas ostavku, u trenutku kada se očekivalo da će mu Tramp uručiti otkaz.

Neimenovana osoba bliska ovom pitanju je, međutim, Rojtersu u međuvremenu rekla da su navodi tog sajta da je Rozenstajn zvanično podneo ostavku – netačni.

U tekstu objavljenom na sajtu „Aksios“, koji se poziva na dobro obavešteni izvor, navodi se da je Rozenstajn podneo usmeno ostavku šefu Trampovog kabineta Džonu Keliju.

Tramp je, u intervjuu koji je danas emitovan na „Foksu“, rekao da nije odlučio da li da smeni Rozenstajna jer je navodno doveo u pitanje predsednikovu podobnost za tu funkciju, prenosi AP.

„Njega je angažovao Džef Sešens“, rekao je Tramp, a što se tiče Rozenstajnove budućnosti, zaključio je:

„Donećemo odluku. To je svakako veoma tužna priča“.

Inače, „Njujork tajms“ je prošle nedelje objavio da je Rozenstajn prošle godine razmatrao opciju tajnog snimanja Trampovih razgovora.

AP navodi da je Rozenstajn kritikovao Trampa i izneo ideju korišćenja 25. amandmana američkog Ustava kako bi predsednik bio uklonjen iz Bele kuće pod obrazloženjem da nije u stanju da obavlja funkciju.

Rozenstajn je demantovao ove navode.

Bivši direktor FBI Endrju Mekejb je danas rekao da bi Rozenstajnova ostavka dovela „u opasnost“ istragu specijalnog istražitelja o mešanju Rusije u izbore SAD, navodi AP.

Američka agencija podseća da Rozenstajn nadzire istragu specijalnog istražitelja Roberta Malera o Rusiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.