U trendu

RS osudila sankcije Šeraniću i Čavari, SDA pozdravila

BANJALUKA/SARAJEVO – Savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Radovan Kovačević osudio je uvođenje sankcija ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenu Šeraniću.

„Teško je i zamisliti nešto smešnije i jadnije od uvođenja sankcija Alenu Šeraniću. Možda je jedino teže zamisliti nešto dostojanstvenije i ljudskije od njegove reakcije na sramne sankcije“, napisao je Kovačević na Tviteru.

Kovačević je poručio da Republiku Srpsku niko neće pokolebati u borbi za njenu, Ustavom zagarantovanu, autonomiju i prava.

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je juče da su sankcije uvedene Šeraniću i predsednku Federacije BiH Marinku Čavari.

Prema saopštenju američkog ministarstva navodi se da Šarenić i Čavara „potkopavaju pakt kojim je okončan rat vođen od 1992. do 1995. godine, kao i demokratski proces ili institucije“.

Šeranić je poručio da, uprkos sankcijama, nastavlja da radi u interesu građana Srpske, kao što je to činio u protekle četiri godine.

Čavara je rekao da je iznenađen ovom odlukom američkog ministarstva i da za sada nema više informacija o tome, te da stoga ne može da je komentariše.

HDZ BiH je saopštio da je odluka SAD o sankcijama Čavari „produkt nastojanja bošnjačkih radikalnih unitarista koji međunarodnim zvaničnicima prenose jednostrane stavove i sliku unutarnjih problema u BiH”.

Bošnjačka SDA Bakira Izetbegovića pozdravila je sankcije Šeraniću i Čavari i poručila da su ovom odlukom „precizno detektovani krivci za blokade i podrivanje Ustava BiH“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.