U trendu

RS rođena iz zelje da se ne nasedne na zamku iz proslosti

ČIKAGO – Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković prisustvovao je sinoć u Čikagu proslavi Svetog Setafana, slave Republike Srpske i poručio da se Srpska rodila iz želje našeg naroda da ne nasedne na zamku, na koju su neki naši preci, nažalost, naseli 1941. godine.

Obeležavanje Svetog Stefana, u crkvenoj sali Sabornog hrama Vaskrsenja gospodnjeg u Čikagu, organizovalo je Udruženje Srba iz Republike Srpske u tom američkom gradu.

Selaković je, nakon liturgije, obraćajući se prisutnima, rekao da mu je čast što je mogao da proslavi slavu RS upravo sa Srbima u Čikagu.

„Prethodnih, više od 10 godina, svaki Stevandan čekao sam u Banjaluci. Ujutru bih išao na liturgiju, posle toga na svečani defile i proslavu. Danas sam u Čikagu, odakle nosim jak utisak i uspomene. Velika je moć i sila srpskog naroda koji ovde živi. Samo je potrebno da taj žar rasplamsamo, da ga podignemo, da vidimo šta mi Srbi možemo kada se obožimo, umnožimo i složimo. A, možemo mnogo“, rekao je ministar.

Selaković je kazao da su, pre 30 godina, naši preci, braća, prijatelji, rođaci u Republici Srpskoj znali da kažu – „nećemo da nam se ponovi 1941, da nas bacaju u jame, odvode u logore“.

„Mi smo jedan od retkih naroda koji je znao da kaže ‘sloboda ili smrt’. Iz te borbe za očuvanje sebe, iz želje da se ne nasedne na zamku, na koju su neki naši preci nažalost naseli 1941.godine, rodila se Republika Srpska – RS koja počiva na Svetosavskom zavetu. Ona RS koja je nastala iz prkosa Petra Kočića, gospodstva Jovana Dučića, iz zanosa pesničkog Alekse Šantića, iz vapaja mladalačkog Branka Ćopića, tu Srpsku mi danas slavimo. Tu Republiku Srpsku koja nikome ne želi loše, koja voli Srbiju, koju Srbija voli“, „, poručio je Selaković.

On je istakao da Srbija poštuje državne granice, i međunarodno pravo, koja boluje svoju kosovsku bol i bori se za svoje svetinje na KiM.

„Volimo Srpsku koja je nastala pre 30 godina, koja je potvrđena nedaleko odavde, u Dejtonu. Tu Srpsku koju volimo i podržavamo danas slavimo, ne želeći nikom loše, svakome, a na prvom mestu sebi dobro. Dok je vas biće i srpstva, Srbije i Srpske“, poručio je Selaković.

Generalni konzul Srbije u Čikagu Damjan Jović obratio se rečima „čestitam nama rođen RS“.

„Neki zlonamerni bi rekli da sam pogrešio kada sam rekao srećan nam rođendan Srpske, s ozbirom da nisam poreklom iz Srpske. Ali, ovo su reči srca konzulovog, a srce konzulovo je srce Srbinovo. Treba svi da znaju da 9. januara, svake godine, svako srce Srbinovo kuca za RS“, podvukao je on.

On je dodao da je prethodnih 30 godina RS prošlo u borbi i otporu, i poželeo mnogo godina u napretku i srpskoj slozi.

Direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon rekao je da je Republiku Srpsku „upoznao“ 2010. godine, kada je, nakon više godina traganja, uspeo da nađe posao među Srbima.

„Imao sam želju da radim u Srbiji, a želja mi se ispunila tek 2010, kada sam dobio posao u Zvorniku, u RS. Pre nego što sam došao u Zvornik čitao sam o tom gradu, ali nažalost na francuskom jeziku našao sam samo negativne stvari o Srbima. Kada sam došao, naišao sam na divne ljude. Brzo sam ih upoznao, stvorio prijatelje. Ono što me je iznenadilo prilikom svakog susreta kada bih pitao čoveka odakle je, niko nije bio rodom iz Zvornika“, ispričao je Gujon.

Bilo ih je kaže, iz Olova, Sarajeva, Tuzle, i tada je, kaže, shvatio da je Zvornik, odnosno RS, zapravo utočište, gde je srpski narod našao mir.

„Da je Srpska mesto u kojem su ljudi, koji su proterani sa svojih ognjišta, mogli da žive normalno“, rekao je Gujon i dodao da je u Zvorniku upoznao i Bošnjake koji su mogli da se vrate.

Međutim, kazao je da je, kada je postao direktor Uprave, kada je obilazio srpska mesta u Federaciji BiH imao priliku da vidi da se tamo Srbi bore sa velikim problemima i diskriminacijama, čega nije bilo u Zvorniku.

„Ako jedna Republika postaje utočište za jedan narod, omogućava i pripadnicima drugih naroda da žive u njoj, onda ta Republika zaslužuje da postoji. Ako pokušajem rušenja te Republike, to vodi do nemira, destabilizacije, ona svakako treba da ostane i opstane, treba da živi“, poručio je Gujon.

Vladika novogračaničko-srednjezapadnoamerički Longin apelovao je na Srbe u SAD da se mole za naš narod u RS, za rukovodstvo Srpske da odoli ogromnim iskušenjima pred koje je stavljaju oni koji je ne žele, ali i pomognu na razne druge načine.

U svom obraćanju posebno se istakao značaj prisustva delegacije Srbije na čelu sa šefom diplomatije Selakovićem proslavi, rekavši da je to prvi put da je zvanični predstavnik matice Srbije sa Srbima u Čikagu na dan praznika.

Inače, obraćanja predstavnika Srbije izazvali su oduševljenje kod čikaških Srba.

Svečanost je započela himnama SAD, Srbije i Republike Srpske, nakon čega je usledilo osveštavanje i lomljenje slavskog kolača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar