U trendu

RS: Usvojen nacrt zakona kojim kleveta i uvreda postaju krivična dela

BANJALUKA – Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas Nacrt zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim se, između ostalog, kleveta i uvreda kvalifikuju kao krivična dela.

Izmenama istog zakona uvedeno je i novo krivično delo – neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka.

Nacrt zakona podržalo je 49 poslanika, a protiv je bio 21. Niko nije bio uzdržan, javlja Srna.

Tokom skupštinske rasprave, poslanici opozicije su iznosili tvrdnju da bi kriminalizacija klevete i uvrede ugrozila demokratski ambijent i slobodu govora u Republici Srpskoj.

Poslanici vladajuće većine su, međutim, tvrdili da je cilj zakona suzbijanje laži u javnom prostoru.

Na predlog Zakonodavnog odbora usvojen je zaključak kojim se taj Nacrt zakona upućuje u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je i ostale predložene tačke dnevnog reda.

Tako su, po hitnom postupku, usvojeni Zakon o Gradu Prnjavoru i Zakon o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, te Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske.

Primljeno je k znanju obaveštenje o nekim pojavama od interesa za ostvarivanje ustavnosti i zakonitosti.

Parlament je usvojio i izveštaj Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora Republike Srpske za 2021. godinu i izveštaje Fiskalnog saveta Republike Srpske za 2021.

Usvojen je izveštaj o stanju u bankarskom sistemu Republike Srpske za 2021. godinu i izveštaj o poslovanju i rezultatima rada sa finansijskim izveštajem Agencije za bankarstvo Republike Srpske za tu godinu.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić okončao je drugi dio redovne sednice, a nastavak je zakazao za utorak, 28. mart, u 10:00 časova, prenosi Srna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.