U trendu

RSE: Novi zakon o državljanstvu preti indijskim vrednostima sekularizma i različitosti

Indiju potresaju protesti muslimanske manjine posle usvajanja zakona o državljanstvu za koji tvrde da je diskriminatoran pošto omogućava državljanstvo nemuslimankim izbeglicama iz susednih zemalja Bangladeša, Pakistana i Avganistana, dok kritičari ističu da je to nastavak nacionalističke politike premijera Narendre Modija, pišu svetski mediji.

S porastom nasilja na protestima, dve osobe su u četvrtak poginule, dok je 11 povredjeno u Guvahatiju, glavnom gradu savezne države Asam, pošto je policija, kako navodi Rojters, pucala na grupe od nekoliko stotina demonstranata, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Policija je prethodno za razbijanje male grupe demonstranata koji su prkosili policijskom času u Guvahatiju upotrebila suzavac.

Usled protesta na kojim hiljade demonstranata negoduju zbog novog zakona u Asamu, na severoistoku Indije, blokiran je saobraćaj, uništene su železničke stanice i otkazani letovi, dok je u nekoliko oblasti ukinut internet, navodi Rojters, preneo je RSE.

Modi je pozvao na smirenost i rekao da ljudi u Asamu nemaju čega da se plaše.

Protesti u Indiji su se proširili pošto je parlament usvojio predlog zakona o državljanstvu za koji vlada kaže da treba da štiti verske manjine od progona iz okolnih zemalja, dok lideri indijske muslimanske zajednice, koja broji oko 200 miliona ljudi, kažu da je reč o gruboj diskriminaciji, ukazuje Njujork tajms.

Predlog zakona o državljanstvu koji će potpisom predsednika formalno postati zakon, koristi religiju kao kriterijum za davanje državljanstva imigrantima, ističe list.

Novom merom će biti olakšana naturalizacija hindusima, hrišćanima, sikima, budistima, parsima ili djainistima koji su se doselili iz Bangladeša, Pakistana ili Avganistana, ali isključuje muslimanske pripadnike verskih manjina poput Rohindža, proganjanih iz susednog Mjanmara.

Protivnici predloga u Indiji i medjunarodne grupe za zaštitu prava ocenili su da je zakon veliki udarac dugotrajnoj posvećenosti Indije sekularnoj demokratiji.

Predlog zakona je centralna tačka dugoročnog plana premijera Modija i njegove Indijske narodne partije (BJP), koja se dugo zalaže za hinduistički svetonazor i čije pristalice smatraju da Indija, u kojoj živi oko 80 odsto hindusa, ali i velika muslimanska manjina, treba da bude izrazito hinduistička zemlja.

Usvojeni predlog mnogi povezuju s testiranjima državljanstava, u avgustu sprovedenim u Asamu, a koja bi se uskoro mogla proširiti na celu zemlju. Svi stanovnici te države morali su da predoče dokumente kojim bi dokazali da su oni ili njihovi preci živeli u Indiji od 1971. Ali oko dva od 33 miliona stanovnika te države nije prošlo test i sada bi mogli da postanu apatridi.

Nakon što je predlog zakona o državljanstvu u sredu dobio saglasnost gornjeg doma indijskog parlamenta, reagovale su opozicija i grupe za zaštitu prava koji tvrde da je reč o delu Modijeve hindu nacionalističke agende o marginalizaciji 200 miliona muslimana u Indiji, ukazuje agencija Frans pres.

Još nije jasno da li će zakon, posle potpisa predsednika, proći na Vrhovnom sudu, jer je partija Indijska unija muslimanske lige podnela peticiju za preispitivanje njegove ustavnosti, budući da ustav garantuje da „neće biti diferencijacije zasnovane na kastama, religiji ili bilo čemu drugom“.

Novim potezom, koji kritičari vide kao pretnju muslimanima u Indiji i indijskim vrednostima sekularizma i različitosti, Modi koristi svoju pobedu na ovogodišnjim izborima da bi uveo kontroverzne politike koje su hinduistički nacionalisti decenijama tražili, ocenjuje Volstrit džurnal.

Protivnici zakona rekli su da je isključenje muslimana još jedan korak Indijske narodne partije i njenog višedecenijskog napora da marginalizuje muslimane koji čine oko 14 odsto indijskog stanovništva.

Od svog dominantnog nastupa na izborima koji su završeni u maju, BJP je brzo krenula u sprovodjenje dugotrajnih, ponekad kontroverznih mera.

Poteze vlasti kritikovale su Ujedinjene nacije i američki Kongres. Američka komisija za medjunarodnu versku slobodu saopštila je da vlada treba da razmotri sankcije indijskim vodjama kao odgovor na nacrt zakona o državljanstvu, nazivajući to „opasnim zaokretom u pogrešnom smeru“ koji je u suprotnosti s bogatom istorijom sekularnog pluralizma u Indiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.