U trendu

Rumunija: Kicu obezbedio čelnu poziciju u Liberalnoj stranci

BUKUREŠT – Rumunski premijer Florin Kicu pobedio je danas na izborima za čelnu poziciju u svojoj vladajućoj Liberalnoj partiji, čime su dodatno smanjene šanse za ponovno okupljanje centrističke koalicione vlade koja se urušila ranije ovog meseca.

Kicu je obezbedio vođstvo u partiji na izborima tokom današnjeg kongresa Liberalne stranke, preneo je Rojters.

USR Plus, relativno nova centristicka stranka, povukla je svoje ministre iz vlade početkom septembra zbog fonda za regionalni razvoj i podnela predlog za glasanje o poverenju u parlamentu, odbijajući da se vrati u vladu sve dok je Kicu premijer.

Poslanici Liberalne partije podneli su žalbu protiv predloga USR Plus o izglasavanju nepoverenja Ustavnom sudu iz tehničkih razloga, a presuda se očekuje sledeće nedelje.

Bez obzira na rezultat, Kicu mora da sastavi novu vladu, koju će odobriti parlament u oktobru, nakon povlačenja ministara iz redova USR Plus.

Manjinska vlada Liberala i etničkih Mađara bi se u tom slučaju oslanjala na podršku opozicionih poslanika Socijaldemokratske stranke, što bi ih učinilo ranjivim na činjenje ustupaka, navela je agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.