U trendu

Rumunija predstavila program predsedavanja EU

STRAZBUR – Rumunska premijerka Viorika Dančila predstavila je u utorak pred Evropskim parlamentom prioritete predsedništva Rumunije Evropskom unijom.

„Prva etapa će biti intenzivna i zato računam na vašu pomoć kako bi se usvojilo što više mera i odgovorilo na izazove“, rekla je Dančila.

HINA navodi da je Rumunija preuzela vođstvo EU u veoma važnom periodu u kom će se odlučiti budućnost bloka – događa se Bregzit, usvaja novi budžet, zakazani su izbori za Evropski parlament, kao i samit u rumunskom gradu Sibijuu, gde će preostale članice EU definisati buduće obrise bloka.

„Ponovo se nalazimo u teškoj fazi izgradnje evropske priče, ali svaka takva situacija može da se vidi kao prilika za novi početak“, rekla je Dančila, nekadašnja poslanica u EP, koju mnogi vide kao marionetu predsednika Socijaldemokratske stranke (PSD) Livija Dragnee, koji je zakonski onemogućen da postane premijer zbog osude za prevaru i nameštanje izbora, navodi HINA.

Slogan rumunskog predsedništva glasi „Kohezija, zajednička evropska vrednost“, a program se sastoji od četiri dela: Evropa konvergencije, sigurnija Evropa, Evropa kao snažniji globalni akter i Evropa zajedničkih vrednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.