U trendu

Rumunija: Razgovori o koaliciji liberala i socijaldemokrata

BUKUREŠT – Rumunska vladajuća Liberalna stranka i njihovi bivši rivali, levičarska Socijaldemokratska stranka, rotiraće kandidate za premijera u potencijalnoj koalicionoj vladi, složili su se kasno sinoć lideri ove dve stranke.

Međutim, pregovori se nastavljaju i dalje, čime se produžava politički ćorsokak u koji je dospela Rumunija, navodi Rojters.

Politički sukobi i nesuglasice doveli su Rumuniju do privremene prelazne vlade, dok istovremeno rastu troškovi energije, ekonomski oporavak se usporava, a zemlja je u kovitlacu najsmrtonosnijeg talasa kovida-19 od početka pandemije, prenosi agewncija.

Liberali, čija se centristička koaliciona vlada raspala pre više od dva meseca zbog spora oko fonda za regionalni razvoj, odlučili su da pregovaraju o novoj koalicionoj vladi, ali ovoga puta sa socijaldemokratama umesto da rekonstruišu stari savez.

Liberalna stranka je pobedila na izborima 2020. godine vodeći kampanju protiv socijaldemokrata koje su optužili da zanemaruju i slabe borbu protiv korupcije.

Levičarska stranka Socijaldemokrata, koja je i dalje najveća stranka u parlamentu i negira ove optužbe, ima 157 poslaničkih mesta, dok Linberalna stranka ima 134 poslaničkih mesta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.