U trendu

RUS: Bivsi americki marinac prekinuo štrajk glađu u zatvoru

MOSKVA – Bivši američki marinac koji služi devetogodišnju zatvorsku kaznu u Rusiji, potvrdio je u poruci koju je podelila njegova porodica da je prekinuo štrajk glađu posle skoro nedelju dana jer je pretrpeo zdravstvene komplikacije.

Trevor Rid, student iz Teksasa, osuđen je prošle godine za ugrožavanje života dvojice policajaca 2019. godine u glavnom gradu Rusije, prenosi Rojters.

Rid negira optužbe, a Sjedinjene Američke Države su njegovo suđenje nazvale „pozorištem apsurda“.

Porodica osuđenog Rida je prošle nedelje saopštila da je on započeo štrajk glađu, protestvujući zbog navodnog kršenja njegovih prava i zatvaranja, ali zatvorska služba je negirala i da je odbijao hranu, i da su njegova prava bila zloupotrebljena.

U poruci od 15. novembra koju je kasno sinoć obelodanila njegova porodica, Rid je poručio da je štrajk glađu prekinuo 9. novembra ujutru, pošto je šest dana odbijao hranu i pio samo vodu.

„Oni (zatvorsko osoblje) su svi bili upoznati sa mojim štrajkom glađu. Svaki dan su me pitali da li želim hranu, ali ja sam odbijao. Nisu me pregledali niti su kontrolisali moju telesnu težinu“, tvrdi Trevor Rid.

Zatvorska služba nije odmah odgovorila na zahtev izveštača Rojtersa da prokomentariše ove navode.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.