U trendu

RUS: Nema šanse za smisleni sporazum pre isteka Novog START-a

MOSKVA – Nemoguće je sastaviti bilo kakve smislene sporazume pre isteka Mera za dalje smanjivanje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja (Novi START), čak i da su strane zainteresovane za to, izjavio je zamenik direktora ruskog Odeljenja za neširenje i kontrolu oružja MSP Vladimir Leontjev. .

„Na pomolu nema nikakavog sporazuma i jasno je da ne postoji šansa da se napravi bilo šta smisleno tokom preostalog vremena, bez obzira na to što bi dotične strane možda želele da to urade“, rekao je Leontjev na okruglom stolu o strateškom ofanzivnom oružju u ruskom Savetu Federacije, a preneo je TAS S.

Rusija ostaje posvećena ideji produženja Novog START-a, dodao je on.
Leontjev veruje da bivši savetnik američkog predsednika Džon Bolton nije bio u pravu kada je rekao da bilo koji dogovor može da bude izrađen i finalizovan za nekoliko nedelja.

Za izradu nacrta Novog START-a, podsetio je on, bilo je potrebno oko godinu dana, iako je to bio relativno jednostavan sporazum.

„U mnogo čemu je to bila prilagođena i pojednostavljena verzija prethodnog strateškog sporazuma o naoružanju. Nije bilo fundamentalnih inovacija“, rekao je on i dodao da je sada situacija daleko složenija.

Ipak, rekao je Leontjev, Rusija je sigurna da Novi START mora da se produži.

Leontjev veruje da će produženje sporazuma sačuvati trenutni nivo transparentnosti i predvidljivosti u bilateralnim odnosima za još pet godina i omogućiti vreme za diskusiju o mogućnosti izrade nekih novih pristupa kontroli naoružanja, uključujući nove tehnologije i sisteme budućnosti.
„Amerikanci ćute. Njihov jedini odgovor je da odluka još nije doneta“, izjavio je Leontjev.

Što se tiče ideje SAD da proširi sporazum na nove ruske sisteme naoružanja i da Kina bude uključena u sporazum, Leontjev je rekao da je to potpuno nemoguće.

Zamišljeno je da sporazum obuhvata tri vrste oružja kao i ICBM i SLBM lansere. Tehnički je nemoguće uključiti u njega bilo šta drugo. Da bi se to uradilo, mora se napisati novi sporazum, upozorio je Leontjev.

„Mi imamo mnogo pitanja koja bismo želeli da uputimo američkoj strani“, dodao je on.
Predsedavajući Odbora za međunarodna pitanja Saveta Federacije Konstantin Kosačov ne vidi šansu da Rusija ispoštuje novi START sporazum ukoliko ga sklopi sa Sjedinjenim Američkim Državama bez promene vlastitog zakonodavstva nakon isteka ugovora.

„Tokom prethodnih diskusija neki su izrazili mišljenje da će, kad ugovor istekne, biti moguće to posmatrati de facto i sprovesti kontrolu nad uslovima sprovođenja“, rekao je Kosačov i dodao da on kao poslanik može da kaže da bi u tom slučaju Rusija morala da izmeni sopstveno zakonodavstvo, jer postoje procedure vezane za dozvolu stranih posmatrača da posećuju lokacije za lansiranje raketa.

Inače, po isteku ugovora, posmatrači će izgubiti pravo na diplomatski imunitet.

„Jasno je da će u ovakvoj situaciji biti teško omogućiti inspekcije, a da se najpre ne promeni zakonodavstvo“, rekao je Kosačov, dodajući da je mogućnost produžavanja Novog START-a u ćorkosaku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.