U trendu

RUS objavila nacrt sporazuma sa SAD i NATO o bezbenosnim gar

MOSKVA – Rusija je danas objavila nacrt sporazuma sa SAD i NATO o bezbednosnim garancijama.

Glavne odredbe dokumenta objavljenog na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije su isključivanje daljeg širenja NATO i ulaska Ukrajine u alijansu da NATO i SAD ne razmeštaju dodatnu vojsku i naoružanje van granica zemalja u kojima su se nalazili u maju 1997. godine (pre pristupanja istocnoevropskih zemalja alijansi), osim u izuzetnim slucajevima uz saglasnost Rusije i članica NATO.

Takođe, Rusija zahteva da SAD i NATO odustanu od svih vojnih aktivnosti NATO u Ukrajini, Istocnoj Evropi, Zakavkazju i u Centralnoj Aziji i da ne raspoređuju rakete srednjeg i manjeg dometa tamo odakle one mogu da pogode teritoriju druge strane (Rusija).

Moskva, takođe, traži da NATO ne izvodi vežbe i druge aktivnosti sa formacijama većim od brigade u dogovorenoj pogranicnoj zoni i da redovno razmenjuje informacije o vojnim vežbama, kao i da potvrdi da dve strane ne smatraju jedna drugu protivnicima i da će, u skladu sa sporazumom, sve sporove rešavati mirnim putem i uzdržavati se od upotrebe sile.

Prema objavljenom sporazumu, strane bi se obavezale da neće stvarati uslove koje bi druga strana mogla shvatiti kao pretnju, a bile bi otvorene i telefonske linije za hitne kontakte.

Nacrt sporazuma je sačinjen na ruskom, engleskom i francuskom jeziku, prenosi agencija RIA Novosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar