U trendu

RUS: Povlačenje Inckove odluke o Srebrenici najbolje resenje

MOSKVA – Najbolje rešenje za izlazak iz unutrašnje političke krize u Bosni i Hercegovini bilo bi ukidanje usvojenih amandmana koji predviđaju krivičnu odgovornost za negiranje genocida u Srebrenici, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

„Rusija kao država-garant Mirovnog sporazuma i članica Upravnog odbora ovaj događaj smatra neprikrivenim napadom na suverenitet BiH, njen ustavni poredak i ovlašćenja vlasti. Sigurni smo da se zakonodavne izmene u demokratskoj i pravnoj državi kakva je, nesumnjivo, Bosna i Hercegovima, vrše utvrđenom parlamentarnom procedurom“, navodi se u saopštenju Zaharove, objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije, prenosi Sputnjik.

Uz pomoć amandmana, Incko je nastojao da očisti politički prostor BiH od „nezgodnih“ političara u cilju preoblikovanja državnog uređenja zemlje suprotno postulatima Dejtonskog mirovnog sporazuma, dodala je portparolka.

„Incident sa Inckovom samovoljom jasno potvrđuje opravdanost doslednog stava Rusije u korist ukidanja institucija spoljnog tutorstva nad BiH koja samo stvara probleme i potkopava mir i stabilnost u državi. U potpunosti razumemo talas narodnog nezadovoljstva u BiH, a posebno u Republici Srpskoj usled voluntarističkih akcija ‘spoljnog upravitelja’“, istakla je ona.

Odgovornost za ono što se dogodilo i za dalji razvoj situacije, prema rečima Zaharove, „u potpunosti snosi Incko i njegovi huškači“.

„Nadamo se da će unutrašnja politička kriza, koja je izazvala odbijanje svih Srba, uključujući opoziciju, da učestvuju u radu zajedničkih organa u BiH, biti rešena. Najbolji izlazak iz situacije je povlačenje Inckove nezakonite odluke“, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.