U trendu

RUS: SAD nisu snosile odgovornost za krsenje prava u JUG

MOSKVA – Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin ocenio je da je američka kampanja za izbacivanje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava pozorište apsurda, ističući da su SAD u više navrata kršile temelje humanitarnog prava i da same ne ispunjavaju kriterijume za članstvo u Savetu.

Veršinjin je u intervjuu za RIA Novosti postavio pitanje koliko je puta u proteklih 20 godina Vašington delovao, kako je rekao, „kao agresor, otpočinjući po sopstvenom nahođenju ratove u svim delovima sveta“. „Da li su Amerikanci snosili bilo kakvu odgovornost za brojna kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava u Jugoslaviji, Iraku, Libiji, Siriji?“, zapitao je Veršinjin.

Dodao je da, od 12 velikih međunarodnih konvencija o ljudskim pravima i fakultativnih protokola uz njih, američka strana ratifikovala samo pet. Veršinjin je naveo da, uprkos deklarisanoj rodnoj ravnopravnosti, SAD, na primer, još nisu pristupile Konvenciji o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena.

„Ostali dokumenti koje SAD nisu ratifikovale su Međunarodni pakt o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, Konvencija o pravima deteta i Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom“, naveo je Veršinjin.

On je ocenio da su SAD zemlja u kojoj, kako je naveo, „manifestacije rasizma i rasne diskriminacije ne samo da nisu eliminisane u 21. veku, već su poprimile sistemski i strukturalni karakter“.

Generalna skupština UN je 7. aprila izglasala rezoluciju kojom se suspenduje članstvo Rusije u Savetu UN za ljudska prava zbog događaja u Ukrajini. Kao odgovor, Moskva je objavila da se povlači iz Saveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar