U trendu

RUS spremna da razgovara sa svim ucesnicima beckih pregovora

BEČ – Stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov izjavio je danas da je spreman da razgovara sa svim učesnicima bečkih pregovora, uključujući SAD, o Zajedničkom sveobuhvatnom planu akcije (JCPOA), koji se odnosi na Iranski nuklearni program.

„Ruska spoljna politika je veoma pragmatična. Spreman sam da razgovaram sa svim ostalim učesnicima bečkih pregovora, uključujući i SAD, kako bismo rešili jedan od najvećih problema u oblasti neširenja nuklearnog programa i regionalne bezbednosti“, objavio je Uljanov na Tviteru, prenosi TAS S.

Specijalni američki izaslanik za nuklearne pregovore sa Iranom Robert Mali izjavio je u sredu da će otputovati u Beč da nastavi pregovore o nuklearnom sporazumu.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani takođe je saopštio da će iranska delegacija otputovati u Beč na nastavak konsultacija.

Prema rečima iranskog diplomate, u ovoj rundi razgovora doći će do „razmene mišljenja o predlozima koje su podnele sve strane, uključujući ideje koje je predložio Iran“.

Ranije je list Politiko, oslanjajući se na svoje izvore, naveo da će nova runda pregovora biti održana u Beču 4. avgusta, prenosi TAS S.

Godine 2015. pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačka su postigle nuklearni sporazum sa Iranom.

Donald Tramp je, u vreme svog mandata na funkciji američkog predsednika, odlučio da se SAD povuku iz sporazuma, a Vašington je Teheranu uveo najoštrije sankcije do tada.

Predsednik SAD Džozef Bajden je više puta istakao da podržava ponovno pristupanje SAD nuklearnom sporazumu sa Iranom, navodi TAS S.

Od aprila 2021, Rusija, Velika Britanija, Nemačka, Kina, SAD i Francuska vode razgovore sa Iranom u Beču o oživljavanju JCPOA u njegovom originalnom obliku, dodaje ruska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar