U trendu

RUS uputila protest Hrvatskoj zbog optuzbi na racun Putina

ZAGREB – Rusija je uputila snažan protest Hrvatskoj zbog toga što je ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman predsednika Vladimira Putina nazvao ratnim zločincem, saopštila je ruska ambasada.

„Uvredljivi jezik i neutemeljene optužbe na račun predsednika Ruske Federacije apsolutno su neprihvatljive“, kaže se u saopštenju.

Rusija protestuje i smatra neprihvatljivim to što je Grlić Radman izabranu rusku vlast nazvao režimom i javno poželeo da ne ostane još dugo na vlasti, prenela je Hina.

„Ovakvo neodgovorno ponašanje predstavnika hrvatskog rukovodstva razara tkivo bilateralnih rusko-hrvatskih odnosa koji ove godine obeležavaju 30 godina“, navodi se u ruskom saopštenju.

U njemu se službeni Zagreb poziva da se uzdrži od izazivanja negativnih posledica za međudržavne odnose Rusije i Hrvatske, preneo je portal Index.hr.

„Takođe, smatramo potrebnim pridržavati se opšteprihvaćenih pravila međunarodne komunikacije i diplomatskog bontona“, navodi ambasada.

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izjavio je 23. marta da je Vladimir Putin ratni zločinac i izrazio nadu da „autokratski režim“ neće biti dugog veka, te poručio da bi Hrvatska znala da uzvrati u slučaju da Rusija ostvari pretnje prema Hrvatskoj.

Grlić Radman je gostujući u emisiji Hrvatskog radija „A sada vlada“ rekao da ne smatra realnim pretnje ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova.

Ocenio je da je reč o obliku zastrašivanja i ne veruje da ruski ambasador govori u ime nečega što bi se stvarno moglo dogoditi.

Kalabuhov je za sarajevske medije ranije izjavio da Moskva zadržava pravo da reaguje, ukoliko bi BiH odlučila da se priključi NATO i upitao: „Otkud vi znate da nemamo planove i protiv Hrvatske, Poljske, Bugarske kao članice NATO-a“.

U malo izglednom scenariju ostvarenih pretnji Hrvatska bi znala da uzvrati, kazao je Grlić Radman.

„Pretnja ambasadora nije pretnja samo Hrvatskoj, nego i celoj EU i kada bi se realizovala aktivirala bi član 5. NATO saveza u kojem stoji da napad na jednu članicu predstavlja napad na celi savez“, naveo je i dodao:“To bi bio povod za novu eskalaciju sukoba, što nikome nije u interesu i ja sam siguran da će se to izbeći i pronaći načini pregovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom“.

Radman je rekao i da je Putin „već počinio ratne zločine, ali da se u ratu mora pregovarati“, kao i da Putin „neće imati izbora jer nije ostvario ono što je želio – da pokori Ukrajinu“.

Dva meseca nakon službene posete Moskvi, gde je rekao da „dobri odnosi s Ukrajinom zaista ne isključuju dobre odnose s Rusijom“, Grlić Radman je kazao da je tada mislio na ruski narod.

„Ne postoji znak jednakosti između režima i naroda. Narodi ostaju, politike se menjaju. Ja se nadam da ovaj autokratski režim neće imati dugi vek“, naveo je hrvatski ministar.

Rekao je i da je u Hrvatsku do sada stiglo 9.000 Ukrajinaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar