U trendu

Rusef smatra da je žrtva državnog udara

Predsednica Brazila Dilma Rusef, koja je suspendovana s funkcije, izjavila je da je njen opoziv „državni udar“.

Senat je suspendovao je danas s funkcije Dilmu Rusef i počeće sudjenje o njenom opozivu zbog nameštanja državnog budžeta.

Rusef je ocenila u prvoj izjavi posle odluke Senata da je „u igri“ poštovanje volje gradjana na izborima i Ustava Brazila“, pozivajući gradjane da se mobilišu protiv „državnog udara“.

„Nije u igri samo moj mandat, već poštovanje volje gradjana na izborima, suverenitet brazilskog naroda i Ustav“, rekla je Dilma Rusef čiju će funkciju privremeno obavljati potpredsednik Mišel Temer, dok traje proces o opozivu.

Suspedovana predsednica je rekla da je žrtva državnog udara i „pravno-političke farse“, dodajući da je njena vlada žrtva „intenzivne sabotaže“.

Ona je pokretanje opoziva uporedila s „mučenjem koje je doživela za vreme vojne diktature“ u Brazilu i dodala da je doživela „najbrutalnije stvari koje se mogu dogoditi jednom ljudskom biću, da bude osudjen za zločin koji nije počinio“.

„Možda sam grešila ali nisam počinila nijedan zločin“, rekla je Rusef na prvoj konferenciji za novinare posle odluke o suspendovanju s vlasti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.