U trendu

Rušenje kuće palestinskog napadača izazvalo kritike Bajdenove administracije (VIDEO)

Rušenje kuće Palestinca optuženog za smrtonosne napade na Izraelce na Zapadnoj obali izazvalo je kasno sinoć osude SAD koje se protive takvoj meri kažnjavanja.

Ta zemlja je zauzela kritičniji stav prema politici Izraela na okupiranoj Zapadnoj obali otkako je Džozef Bajden postao predsednik prošle godine.

Izraelske snage su u četvrtak srušile kuću Muntasera Šalabija koji ima i državljnstvo SAD, uprkos tvrdnjama njegove supruge sa kojom ne živi godinama da on retko dolazi u tu kuću i to samo da bi video njihovo troje dece.

„Kuća čitave porodice ne bi trebalo da se ruši zbog akcija jedne osobe“, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, ocenivši da je ključno „smanjiti temperaturu na Zapadnoj obali“, te da „kaznena rušenja povećavaju napetost u vreme kada bi svi trebalo da se usredsrede uglavnom na osiguranje zatišja“.

Prajs je rekao da je državni sekretar SAD Entoni Blinken postavio to pitanje u razgovoru sa izraelskim kolegom.

Izraelske snage su ušle tokom noći u selo Turmus Aja i opkolile kuću, a potom je sravnile sa zemljom kontrolisanim eksplozijama.

Izrael tvrdi da je Šalabi 2. maja iz automobila u prolazu ubio izraelskog studenta Jehudu Guetu i ranio još dvojicu. Uhapšen je dva dana posle napada.

Njegova supruga Sana Šalabi je rekla da on najviše vremena provodi u Santa Feu, u Novom Meksiku gde se oženio sa još tri žene na nezvaničnim islamskim ceremonijama.

Čitava porodica ima državljanstvo SAD.

Ona je rekla i da ne zna ništa o napadu i da nije znala da Muntaser Šalabi išta planira.

U junu je izjavila za Asošiejted pres da bi trebalo da bude kažnjen onaj koji je počinio zločin, ali da to nije greška porodice.

Rušenje kuće ponovo je skrenulo pažnju na tu izraelsku meru protiv navodnih napadača i izraelski zvaničnici tvrde da sprečavaju nove napade, a organizacije za ljudska prava je smatraju kolektivnim kažnjavanjem.

Za razliku od svojih prethodnika administracija bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa je retko kritikovala izraelske akcije na Zapadnoj obali osvojenoj u Šestodnevnom ratu 1967. godine, na kojoj Palestinci nameravaju da osnuju buduću državu.

Bajdenova administracija je zauzela oštriji stav.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.