U trendu

Rusi pustili poznatu ukrajinsku doktorku iz zarobljenistva

KIJEV – Ruski vojnici oslobodili su poznatu ukrajinsku lekarku Juliju Pajevsku, koja je snimala događaje tokom opsade u Marijupolju , nakon što je tri meseca provela u zarobljeništvu, prenosi AP.

Pajevska, poznata u Ukrajini kao Taira, je koristići telesnu kameru zabeležila događaje u Marijupolju na memorijsku karticu, i predala je novinaru Asošiejted presa koji je prokrijumčario u tamponu kada je napustio grad,a ubrzo nakon toga uhapsile su je ruske trupe.

Na video snimcima su zabeleženi nadljudski napori njenog tima tokom dve nedelje u Marijupolju spasavajući živote.

Novinari agencije AP stigli su u Marijupolj rano ujutru 24. februara, a napustili su ga 15. marta, a ruski vojnici uhvatili su Tairu i njenog vozača 16. marta.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je ona puštena i da je već kod kuće.

„Zahvalan sam svima koji su doprineli da dođe do ovog rezultata. Taira je već kod kuće. Nastavićemo da radimo na oslobađanju svih“, saopštio je ukrajinski predsednik.

Rusija je označila Tairu kao saradnika Nacionalističkog bataljona Azov, a AP navodi da nije pronašao dokaze da je Pajevska ikada i na bilo koji način bila povezana sa Azovom.

Kako se precizira, vojna bolnica u kojoj je radila bila je postavljena kao tačka za evakuaciju povređenih Ukrajinaca i nije bila povezana sa bataljonom Azov, čiji su pripadnici nedeljama branili čeličanu Azovstalj u Marijupolju.

Na snimcima koje je dostavila, može se videti da je pokušavala da spase ranjene ruske vojnike i ukrajinske civile, prenosi AP.

Taira je član ukrajinskog tima Inviktus igara (Invictus Games) gde se prikupljaju sredstva za rehabilitaciju ranjenih ili bolesnih vojnika i veterana iz celog sveta, a trebalo je da se takmiči u streljaštvu i plivanju.

Saopšteno je i da je bila vojni bolničar od 2018. do 2020. godine, ali da je od tada demobilisana, a telesnu kameru je dobila 2021. za snimanje za Netfliksove dokumentarne serije koju je producirao britanski princ Hari, osnivač Inviktus igara, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.