U trendu

Diplomate: Rusija blokirala osudu Severne Koreje, Rusija: Nismo blokirali!

Rusija je blokrala osudu Severne Koreje od strane Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nakon njenog poslednjeg neuspešnog lasniranja rakete, iako je Kina podržala američki predlog osude Severne Koreje, izjavile su diplomate.

U predloženoj izjavi, u koju je AFP imao uvid, od Pjongjanga je zahtevano da se uzdrži od sprovodenja proba nuklearnih ili balističkih raketa, posle nesupešnog ispaljivanja jedne u nedelju.

U tekstu osude koji je Rusija bliokirala, clanovi Saveta bezbednosti su izrazili apsolutnu zabrinutost zbog veoma destabilizujućeg ponašanja Severne Koreje, preteći joj ponovo značajnijim koracima.

Rusija je želela da u izjavu bude stavljena formulacija, koju je sadržala ranija, u kojoj je istaknuta potreba da se rešenje situacije pronađe kroz dijalog, navele su neimenovane diplomate.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli poslala je poruku Severnoj Koreji da SAD ne žele svađu i da je ni Severna Koreja ne započinje.

Hejli je izjavila novinarima da je lopta u dvorištu Severne Koreje i da je potez na njima, preneo je AP.

Hejli, koja trenuto predsedava Savetom bezbednosti UN, kazala je da držzave članice rade na saopštenju, koje je odgovor na njihovo poslednje neuspelo lansiranje rakete.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres izjavio je novinarima da UN u potpunosti podržavaju napore svih država, koje pokušavaju da spreče da Severna Koreja stekne kapacitete na osnovu kojih bi postala pretnja ne samo za region, već i za ceo svet.

(Tanjug)

Rusija nije blokirala izjavu SB UN o Severnoj Koreji

Stalna misija Rusije u UN izrazila je iznenađenje zbog izveštaja da je ruska delegacija navodno blokirala predlog izjave za medije Saveta bezbednosti UN u kojoj se osuđuje lansiranje rakete u Severnoj Koreji.

„Veoma smo iznenađeni izveštajima koji su se pojavili, o tome da je ruska delegacija navodno blokirala nacrt izveštaja za medije Saveta bezbednosti UN, u kojem se osuđuje lansiranje rakete od strane Pjongjanga 15. aprila“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu predstavništva.

Predstavništvo Rusije je objasnilo da je ruska delegacija skrenula pažnju da je u nacrtu, koji je predložila delegacija SAD, bio niz prethodno nekoordinisanih formulacija.

„Predloženi dokument sadrži niz prethodno neusaglašenih formulacija uobičajenih za osudu raketnih proba Severne Koreje. Konkretno, iz standardnog teksta uklonjene su reči ’putem dijaloga‘ za pronalaženje rešenja situacije na Korejskom poluostrvu. Kao što je poznato, ove reči predstavljaju citat iz paragrafa 48 poslednje rezolucije Saveta bezbednosti UN 2321 o sankcijama uvedenim Severnoj Koreji“, ističe se u saopštenju.

Delegacija Rusije samo je tražila da se vrati važan politički jezik, ali delegacija SAD je bez objašnjenja prekinula rad na dokumentu i navela da je Rusija blokirala izjavu za medije.

Ranije su neki zapadni mediji izvestili da je Moskva navodno blokirala nacrt izjave koji su predložile SAD.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.