U trendu

Rusija: Član opozicione grupe Pusi Rajot na poternici

MOSKVA – Ruske vlasti raspisale su danas poternicu za Pjotrom Veržilovim, istaknuitim članom opozicione grupe Pusi Rajot u još jednom činu pritiska na opozicione aktiviste i nezavisne medije u Rusiji.

Verzilov, osnivač nezavisnog novinskog sajta Mediazona, u septembru je označen kao „strani agent“ zajedno sa svojom medijskom kućom i njenim glavnim urednikom Sergejem Smirnovim, prenosi AP.

Oznaka „strani agent“ uvedena je kao mera dodatne kontrole ruskih vlasti i nosi jake pežorativne konotacije koje mogu da diskredituju sve koji su tako označeni.

Ime Pjotra Veržilova se pojavilo na poternici ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova zbog toga što nije prijavio kanadsko državljanstvo vlastima, rekao je njegov advokat Leonid Solovjov.

U komentaru ruskoj državnoj novinskoj agenciji TAS S, Solovjov je naglasio da Verzilovu ne preti zatvorska kazna za ovo krivično delo, ali da bi mu moglo biti naloženo da plati novčanu kaznu ili kazna dobrovoljnog, društveno-korisnog rada ukoliko bude proglašen krivim.

Od 2014. godine, Rusi koji ne prijave svoje drugo državljanstvo mogu se suočiti sa kaznom do 200.000 rubalja (2.770 dolara) ili do 400 sati društveno-korisnog rada.

Poslednjih meseci vlada je označila jedan broj nezavisnih medija i novinara kao „strane agente“ i izvršila raciju u domovima nekoliko istaknutih novinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.