U trendu

Rusija i Belorusija potvrdile zajedničku vežbu u septembru

MINSK – Rusija i Belorusija će sledećeg meseca održati velike prekogranične vojne vežbe, saopštilo je danas belorusko Ministarstvo odbrane, a Ukrajina je ocenila da je to pretnja njenoj i bezbednosti NATO-a.

U vežbama „Zapad-2021″ učestvovaće hiljade vojnika, kao i tenkovi, artiljerija i avioni, a pored ruskih i beloruskih, biće prisutne i jedinice iz Kazahstana, koji je takođe član Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti, saopštilo je Ministarstvo, prenosi Rojters.

Prema saopštenju, vojne vežbe će se održavati na poligonima u Rusiji i Belorusiji i zasnivaće se na scenariju u kojem „međunarodne tenzije eskaliraju na nivo koji može da destabilizuje situaciju u regionu i izazove agresiju“ na ove dve zemlje.

Belorusko Ministarstvo odbrane je naglasilo da vežba ne predstavlja pretnju ni za evropsku zajednicu kao celinu, kao ni za bilo koju susednu zemlju.

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Roman Mašovec saopštio je ranije da planirane vežbe ugrožavaju evroatlantsku bezbednost i da su po svojoj prirodi agresivne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.