U trendu

Rusija i Belorusija zajedno protiv neprijaterljskih mera EU

MOSKVA – Rusija i Belorusija dogovorile su se da zajednički deluju protiv neprijateljskih poteza Evropske unije, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko za TAŠ.
„Na zasedanju odbora ministara spoljnih poslova u jednom trenutku smo razgovarali o odnosima sa Evropskom unijom u kontekstu sankcija koje je Brisel uveo protiv Minska. Zbog njih je Belorusija spustila nivo učešća u Programu istočnog partnerstva EU i uvela recipročne mere protiv Evropske unije “, rekao je stariji diplomata u intervjuu.
„Kao što znamo, Rusija i Belorusija imaju jedinstvene zaustavne liste. To znači da je stranim državljanima kojima je zabranjen ulazak u neku od naših zemalja zabranjen ulau je na celoj teritoriji Unije“, objasnio je Rudenko.

„Dogovorili smo se da nastavimo da koordiniramo rad na koloseku EU i zajednički reagujemo na neprijateljske poteze iz Brisela“, dodao je on. Ova saradnja „je glavna komponenta rada na jačanju zajedničke Savezne države Rusije i Belorusije“, naglasio je diplomata.
Rekao je da Rusija i Belorusija tradicionalno blisko sarađuju, zajednički se baveći praktično svim pitanjima na globalnoj agendi.
„Program koordiniranog delovanja u spoljnoj politici ažurira se svake dve godine. Na osnovu njega koordinišemo aktivnosti u međunarodnim okvirima organizacije, uključujući UN, OEBS, odnose sa NATO-om i Evropskom unijom“, istakao je diplomata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.