U trendu

Rusija i Turska sporazumom učvrstile vlast na severoistoku Sirije

Rusija i Turska su danas objavile da su postigle sporazum da zajednički patroliraju gotovo celom dužinom severoistočne granice Sirije posle povlačenja kurdskih snaga, čime su zacementirale svoju vlast u Siriji posle naglog povlačenja Amerikanaca iz te zemlje.

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, objavili su da su postigli sporazum posle šestočasovnog sastanka u Sočiju. Objava je usledila nedugo pošto su kurdski borci završili povlačenje iz oblasti duž sirijsko-turske granice, kako je bilo predvidjeno sporazumom o prekidu vatre koji je isticao večeras, postignutom uz posredstvo SAD.

Dogovor Moskve i Ankare će izmeniti mapu severoistočne Sirije, pošto će Turska sada jedina imati kontrolu nad jednom oblašću na sredini granice, dok će Turska, Rusija i sirijska vlada imati kontrolu nad ostatkom pograničnog dela sirijske teritorije.

Oni će zameniti američke vojnike koji su se pet godina zajedno s kurdskim snagama borili i uspeli da poraze ekstremiste Islamske države koji su nekada držali trećinu Sirije, a u tim borbama su poginule hiljade kurdskih boraca.

Po sporazumu Putina i Erdogana koji ima 10 tačaka, kurdski borci imaju rok od 150 sati, počevši od sutra u podne, da se povuku iz pogranične oblasti. Taj rok ističe sledećeg utorka u 18.00.

Snage ruske i sirijske vlade odmah će ući u tu oblast kako bi osigurale da se Kurdi povuku na 30 kilometara od granice.

Po isteku roka od 150 sati, rusko-turske patrole počeće da deluju duž 10 kilometara širokog dela granice.

Izuzetak će biti region oko grada Kamišlija na istočnom kraju granice, u kojem je gusto naseljeno kurdsko stanovništvo. Ruski i turski zvaničnici za sada nisu naveli kakav aranžman je predvidjen za tu oblast.

Erdogan je rekao da veruje da će današnjim sporazumom započeti „nova era ka trajnoj stabilnosti Sirije očišćenoj od terorizma“.

„Nadam se da će ovaj sporazum doneti koristi našim zemljama i našoj braći u Siriji“, kazao je Erdogan.

Turska će zadržati kontrolu nad oblašću u centralnom delu granice koju je zauzela tokom ofanzive protiv Kurda, započete 9. oktobra. To je teritorija iz koje su se kurdski borci povukli na osnovu sporazuma o prekidu vatre, postignutom u četvrtak. Ona se nalazi izmedju sirijskih pograničnih gradova Tal Abjad i Ras al-Ajn, udaljenih oko 120 kilometara, i pruža se 30 kilometara u dubinu.

Ankara je počela ofanzivu na severu Sirije pošto su SAD objavile da se povlače, navodeći da želi da stvori bezbednu zonu uz svoju granicu sa Sirijom, očišćenu od kurdskih boraca koje smatra teroristima. Turska takodje planira da naseli mnoge od 3,6 miliona sirijskih izbeglica u toj zoni.

Rusko-turski sporazum će doprineti da sirijska vlada, saveznica Moskve, obnovi kontrolu nad najvećim delom severoistoka Sirije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.