U trendu

Rusija insistira na čvrstim garancijama o neširenju NATO-a na istok

Moskva će prihvatiti samo čvrste američke garancije da neće biti širenja NATO-a na Ukrajinu, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Rusija je i danas ostala pri čvrstom stavu, u vreme tenzija sa Zapadom zbog njenog nagomilavanja vojnika u blizini granice sa Ukrajinom.

Rjabkov, koji je predvodio rusku delegaciju na prošlonedeljnim pregovorima Rusije i SAD u Ženevi, ponovio je da Moskva nema nameru da napadne Ukrajinu, od čega Zapad i Kijev strahuju, ali je dodao da je za Moskvu imperativ dobijanje zapadnih bezbednosnih garancija.

On je kazao da ne može biti smislenih pregovora ako Zapad ne ispuni glavni ruski zahtev u vezi sa neširenjem NATO-a na Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike.

Naveo je da sve bliže veze Ukrajine i NATO saveznika predstavljaju veliki bezbednosni izazov za Rusiju.

„Vidimo pretnju da Ukrajina postane još više integrisana u NATO, i bez sticanja formalnog statusa države članice (alijanse). To je nešto što zadire u središte ruskih nacionalnih interesa i mi ćemo učiniti sve da preokrenemo ovu situaciju“, rekao je Rjabkov.

Rjabkov je oštro odbacio mogućnost da Rusija prihvati moratorijum na dalje širenje NATO-a na istok, što su predložili neki politički stručnjaci.

Ukazao je da je za Moskvu prioritet „dobijanje čvrstih, pravno obavezujućih garancija“ da Ukrajina i druge bivše sovjetske republike neće pristupiti NATO-u.

Pregovori u Ženevi i sastanak Saveta NATO-Rusija u Briselu održani su prošle nedelje u jeku tenzija, naraslih pošto je Rusija rasporedila oko 100.000 vojnika u blizini Ukrajine, što je Zapad protumačio kao nagoveštaj invazije.

Rusija je juče objavila da je zbog velike vojne vežbe počela da premešta snage sa Dalekog istoka u savezničku zemlju Belorusiju, koja takodje deli granicu sa Ukrajinom.

U jeku tenzija, američki državni sekretar Entoni Blinken danas je posetio Ukrajinu kako bi joj pružio dodatnu podršku jer je, kako je naveo, suočena sa „nemilosrdnom ruskom agresijom“.

Istovremeno, predsednik Francuske Emanuel Makron je u Strazbouru pozvao EU da brzo sačini novi bezbednosni plan sa predlozima za ublažavanje tenzija sa Rusijom.

Blinken će se u petak sastati sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u Ženevi, u još jednom pokušaju deeskalacije tenzija.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je sastanak Blinkena i Lavrova „ekstremno važan“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.