U trendu

Rusija: Kontramere Češkoj zbog proterivanja 18 diplomata

MOSKVA – Rusija će uskoro najaviti konkretne kontramere povodom proterivanja 18 ruskih diplomata iz Ćeške Republike, najavila je danas portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ne želeći da precizira o kakvim kontramerama je reč, Zaharova je potvrdila da je važno da se uputi jasan odgovor na ovakvu odluku vlade u Pragu.

„Pred nama je cela radna nedelja. Sledi konkretna primena odluke koju ćemo doneti“, predočila je Zaharova.

Premijer Češke Andrej Babiš i šef diplomatije Jan Hamaček potvrdili su u subotu da će 18 službenika ambasade Rusije u Pragu biti proterano jer, navodno, rade za specijalne ruske vojne obaveštajne službe, prenosi TAS S.

Češki zvaničnici tvrde da su osamnaestorica ruskih diplomata bili umešani u operaciju ruske vojnne obaveštajne službe 2014. godine kada je podmetnuta eksplozija u jedno skladište municije u mestu Vrbetice u kojoj je poginulo dvoje ljudi, preneo je ranije Rojters.

Zaharova je danas ocenila da proterivanje ruskog diplomatskog osoblja predstavlja dokaz da češke vlasti nemaju ni samostalnost u donošenju spoljnopolitičkih odluka, niti samostalno rukovode svojim odnosima sa Rusijom.

„Akcije zvaničnog Praga su karikaturalne. Oni su vazali 21. veka. SAD su uzdigle mehanizam vazalnih odnosa na novi tehnološki nivo, ali princip je ostao isti jer i Varšava i Prag služe američkim interesima“, poručila je Zaharova i dodala da Zapad po svemu sudeći, preko akcija vlade u Pragu pokušava da neutrališe i zamagli informacije o planovima za izvršenje državnog udara u Belorusiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.