U trendu

Rusija: Međunarodna svemirska stanica bi mogla da se sruši, evo na koje zemlje

Sankcije protiv Rusije mogle bi da izazovu pad Međunarodne svemirske stanice (ISS) i dovedu do toga da struktura od 500 tona „padne u more ili na kopno“, rekao je čelnik ruske svemirske agencije Roskosmos.

Dmitrij Rogozin, glasni pobornik ruske invazije na Ukrajinu, pozvao je na ukidanje sankcija jer bi mogle da poremete rad ruskih letelica koje opslužuju ISS. „Kao rezultat toga, ruski segment stanice – koji pomaže u ispravljanju njene orbite – mogao bi da bude pogođen, uzrokujući da struktura od 500 tona padne u more ili na kopno“, napisao je šef Roskosmosa na Telegramu.

Objavljujući kartu lokacija na kojima bi ISS mogao da se sruši, rekao je da je malo verovatno da će biti u Rusiji (na karti je označen pojas u kojem bi delovi mogli da padnu, prema Rogozinu).

NASA je ranije objavila da pokušava da pronađe rešenje da ISS ostane u orbiti bez pomoći Rusije.

ISS sve stariji

Rosckosmos je odgovoran za održavanje ISS-a i letove do njega. Svemirska kapsula Sojuz, u kojoj će biti američki astronaut Mark Vande Hei i kosmonauti Anton Škaplerov i Pjotr Dubrov, trebalo bi da se vrati na Zemlju s ISS-a 30. marta. Nemački astronaut Mathias Maurer ostaće na ISS-u.

Nekoliko kompanija u Rusiji koje su važne za svemirska putovanja pogođeno je pooštrenim sankcijama. ISS je sve stariji, ali zasad nema planova kada će konačno biti povučen iz upotrebe.

Nedavno je Roskosmos objavio da obustavlja isporuke raketnih motora Sjedinjenim Državama kao odgovor na američke sankcije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.