U trendu

Rusija ne isključuje slanje vojne opreme na Kubu i u Venecuelu

Rusija je danas saopštila da ne isključuje mogućnost slanja vojne opreme na Kubu i u Venecuelu u slučaja rasta tenzija sa SAD, čime je znatno podigla ulog u sporu sa Zapadom oko Ukrajine.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, koji je predvodio rusku delegaciju na ovonedeljnim pregovorima sa SAD u Ženevi, rekao je da ne bi ni potvrdio ni isključio mogućnost da Rusija pošalje vojnu opremu na Kubu i u Venecuelu.

„Sve zavisi od poteza naših američkih kolega“, rekao je Rjabkov i dodao da je predsednik Vladimir Putin upozorio da bi Rusija mogla da preduzme vojno-tehničke mere ako SAD budu provocirale Moskvu i ako povećaju vojni pritisak na nju.

Na pregovorima u Ženevi u ponedeljak i na jučerašnjem sastanku Saveta NATO-Rusija u Beču nije smanjen jaz izmedju dve strane po pitanju bezbednosnih zahteva Moskve Zapadu, u vreme nagomilavanja ruskih vojnika blizu Ukrajine.

Moskva je tražila garancije Zapada da se NATO neće širiti na Ukrajinu i druge bivše sovjetske zemlje, što su SAD i njihovi saveznici odlučno odbacili.

Rjabkov je kazao da odbijanje SAD i njihovih saveznika da razmotre ključni ruski zahtev, davanje garancija o neširenju NATO-a na istok, dovodi u pitanje nastavak pregovora.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da je tokom pregovora bilo „nekih pozitivnih elemenata i nijansi“, ali ih je opisao kao „neuspešne“ zbog oštrih neslaganja oko ključnih zahteva Rusije.

„Pregovori su započeti radi dobijanja odredjenih odgovora na konkretna pitanja koja su postavljena, a ostala su neslaganja o tim principijelnim pitanjima, što je loše“, rekao je Peskov novinarima.

Peskov je upozorio na mogućnost potpunog prekida američko-ruskih odnosa ako SAD usvoje predložene sankcije Putinu i drugim visokim ruskim zvaničnicima.

Zapad procenjuje da je Rusija blizu granice sa Ukrajinom razmestila oko 100.000 vojnika spremnih za borbu, kao i tenkove i drugu vojnu opremu.

Rusko nagomilavanje vojske i oružja izazvalo je duboku zabrinutost u Kijevu i na Zapadu da se Moskva sprema za invaziju Ukrajine.

Rusija negira da planira invaziju i zauzvrat optužuje Zapad da ugrožava njenu bezbednost razmeštanjem vojnog osoblja i opreme u centralnoj i istočnoj Evropi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar