U trendu

Rusija ne namerava da koristi nuklearno oružje u Ukrajini

MOSKVA – Rusija ne namerava da koristi nuklearno oružje tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je danas zvaničnik ruskog diplomatskog resora Aleksej Zajcev.

„U više navrata smo morali da negiramo insinuacije o eventualnoj primeni nuklearnog oružja tokom specijalne vojne operacije. To su namerno izgovorene laži“, rekao je Zajcev na konferenciji za novinare.

Zamenik direktora Odeljenja za informacije i štampu Ministarstva inostranih poslova Rusijed istaka je da se Rusija strogo pridržava principa da „u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da on ne sme biti pokrenut“, preneo je Sputnjik.

„Prošle godine je upravo Rusija uspela da ubedi SAD, a zatim i celokupnu nuklearnu petorku da potvrdi privrženost tom principu“, podsetio je Zajcev.

On je naveo da se NATO zalaže za što brži prekid borbenih dejstava u Ukrajini, ali da čini sve da se taj prekid ne dogodi.

„I dalje izaziva nedoumice dvolična politika zemalja NATO-a i Evropske unije, koje se na rečima zalažu za što brži prekid borbenih dejstava, a čine sve da to ne dozvole“, rekao je ruski zvaničnik.

Prema njegovim rečima, isporuke zapadnog naoružanja u Ukrajinu vrede milijarde dolara.

Zajcev je, takođe, naglasio da u svetlu vojne podrške koju Zapad pruža Kijevu, stagniraju rusko-ukrajinski pregovori o rešavanju krize.

„U tom svetlu je jasno to što Kijev i njegovi zapadni mentori nisu zainteresovani za mirno rešavanje krize. Rusko-ukrajinski pregovori su u stanju stagnacije“, naveo je Zajcev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar