U trendu

Rusija: Ne sumnjamo da će SZO odobriti Sputnjik V

MOSKVA – Ruski fond za direktne investicije ne sumnja da će Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odobriti rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik V“, izjavio je direktor Fonda Kiril Dmitrijev.

„Mi verujemo da će uskoro, u oktobru, predstavnici SZO posetiti Rusiju i ne sumnjamo da će SZO odobriti vakcinu“, rekao je Dmitrijev na konferenciji „Blumberg invest global“.

On je u govoru naveo i da će u oktobru biti proizvedeno više od 100 miliona doza ruskih vakcina protiv virusa korona „Sputnjik V“ i „Sputnjik lajt“, dok će u novembru 50 odsto ovih vakcina biti proizvedeno u inostranstvu, preneo je Sputnjik.

Pomoćnica generalnog direktora SZO Marianđela Simao je izjavila da je pravni problem, zbog koga je zaustavljen proces odobrenja vakcine „Sputnjik V“, rešen i da će se proces nastaviti nakon usaglašavanja dokumentacije.

Prema njenim rečima, radi se o podacima koje je potrebno uneti u dosije, a koji se čekaju od Ruskog fonda za direktne investicije, kao i o završetku inspekcija u Rusiji.

Nedavno je ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško izjavio da su uklonjene sve prepreke za priznavanje ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik V“ u SZO i da su preostale neke administrativne procedure.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.