U trendu

Rusija: Neuspela misija SAD, Avganistan u teškoj situaciji

NJUJORK – Rusija je juče poručila da sve ukazuje da je dvodecenijska misija SAD i njihovih saveznika u Avganistanu bila neuspešna i da se posle povlačenja američkih trupa narod u toj državi našao u vrlo teškoj sitauciji.

„Sve što je koalicija koju su predvodile SAD uradila u Avganistanu u proteklih 20 godina pretvorilo se u dim“, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja u obraćanju Savetu bezbednosti UN, prenosi TAS S.

On je naglasio da odlaskom SAD i NATO trupa, Avganistan nije prestao da bude mesto iz kojeg potiče terorizam i trgovina narkoticima i ako su u tu svrhu angažovani ogromni ljudski i finansijski resursi Zapada, a da se nakon što su se strani vojnici povukli, avganistanski narod našao pred još većom gomilom problema.

Američki predsednik Džozef Bajden je 14.aprila najavio je okončanje SAD operacija u Avganistanu, najduže vojne kampanje u američkoj istoriji, a i druge zapadne zemlje povukle su svoje trupe iz ove zemlje.

Situacija u Avganistanu pogoršala se poslednjih nedelja, nakon što je počela ofanziva talibana na velike gradove, a oni su u nedelju preuzeli kontrolu nad svim graničnim prelazima i ušli u Kabul, kada je avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio zemlju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.