Rusija objavila snimak incidenta s britanskim razaračem: „Poterali smo ga“

Rusko Ministarstvo obrane objavilo je snimke za koje kaže da pokazuju kako ruski vojni avion i brodovi teraju britanski razarač HMS Defender iz „krimskih voda“, piše Skaj Njuz.

Rusija tvrdi da je patrolni brod ruske vojske ispalio hice upozorenja prema britanskom razaraču, ali Britanci tvrde da se to nije dogodilo.

Informaciju o incidentu prvi su objavili Rusi. Prema izveštajima ruskog ministarstva obrane, ruski vojni brod ispalio je hice upozorenja prema razaraču britanske kraljevske mornarice HMS Defenderu nakon što je ušao u ruske vode u Crnom moru.

Natezanja oko Krima

Incident se dogodio u blizini rta Fiolent na jugu Krima, koji je Rusija anektirala 2014. godine, što su zapadne zemlje osudile i poluostrvo još uvek smatraju ukrajinskom teritorijom.

Ruski patrolni brod je, tvrde Rusi, ispalio dva hica prema britanskom razaraču, ali nisu stali na tome. Naime, uz hice upozorenja koji su ispaljeni s ruskog vojnog broda, borbeni avion tipa Su-24m bacio je četiri visokoeksplozivne bombe u more ispred britanskog razarača, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

Šta kažu Rusi?

Ruski državni mediji javljaju, pozivajući se na saopštenje ministarstva obrane, da je britanski razarač ušao u ruske teritorijalne vode u 11:52 po lokalnom vremenu i po njima plovio 3 kilometra.

„Pogranični patrolni brod ispalio je dva hica upozorenja, prvi u 12:06 i drugi u 12:08. U 12:19 borbeni avion Su-24m bacio je četiri bombe upozorenja u more pred britanskim razaračem“, objavilo je rusko ministarstvo obrane.

HMS Defender je u 12:23 napustio ruske vode, navode iz ruskog ministarstva obrane.

„Razarač je upozoren da će u slučaju prelaska granice biti upotrebljeno oružje. Nije reagovao na upozorenje“, navodi se u saopštenju ruskoga ministarstva. Vojni ataše britanske ambasade pozvan je na konsultacije u rusko ministarstvo obrane, dodaje se u saopštenju.

Rusija je zamolila Veliku Britaniju da istraži opasne aktivnosti njene mornarice u Crnom moru. AFP navodi da Rusija zbog ovog incidenta namerava da pozove na razgovor ambasadora Velike Britanije.

Britansko ministarstvo obrane: Na HMS Defender nisu ispaljeni hici upozorenja

Britansko ministarstvo obrane je na Tviteru objavilo da na HMS Defender nisu ispaljeni hici upozorenja.

„Brod kraljevske mornarice prolazio je kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu s međunarodnim pravom“, navodi se u tvitu britanskog ministarstva obrane.

„Verujemo da su Rusi sprovodili vežbu gađanja u Crnom moru i da su upozorili pomorsku zajednicu na svoje aktivnosti. Nijedan hitac nije bio usmeren prema HMS Defenderu i ne priznajemo tvrdnju da su bombe bačene na njegovu rutu“, objavilo je britansko ministarstvo obrane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.