U trendu

Rusija odbacila protest Japana posle Mišustinove posete

MOSKVA – Rusija je danas odbacila kao neprijateljski japanski diplomatski protest nakon posete ruskog premijera Mihaila Mišustina Kurilskim ostrvima, navodeći da on može da ide kuda želi na ruskoj teritoriji.

Portparol japanske vlade rekao je ranije danas da je Tokio uložio zvanični diplomatski protest zbog posete Mišustina jednom od četiri ostrva pod ruskom kontrolom, a na koja Japan polaže pravo, preneo je Rojters.

Japan, koji je, kako su prenele ruske novinske agencije, zbog toga pozvao na razgovor ruskog ambasadora, ta ostrva naziva Severnim teritorijama, dok ih Rusija naziva Kurilskim ostrvima.

Mišustin je tokom posete rekao da Moskva planira da uspostavi posebnu ekonomsku zonu bez carina i smanjeni set poreza na ostrvskom lancu.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na razgovor japanskog ambasadora u Moskvi u znak protesta zbog ponašanja Tokija.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Igor Morgulov preneo je snažan protest japanskoj strani u vezi sa neprijateljskim koracima koje je zvanični Tokio preduzeo poslednjih dana, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kremlj je poručio da ceni i želi da poboljša odnose sa Tokijom, kao i da ne vidi ništa loše u poseti Mišustina.

„Što se tiče premijerovog putovanja na ostrvo Iturup, on posećuje one ruske provincije koje smatra da treba da poseti“, rekao je novinarima portparol predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.