U trendu

Rusija odbacila rezoluciju Saveta UN za ljudska prava

MOSKVA – Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas odlučno odbacuje rezoluciju Saveta UN za ljudska prava i ignorisaće specijalni mehanizam sa kojim neće sarađivati.

Na inicijativu 26 država EU danas je na sednici Saveta UN za ljudska prava odobren nacrt rezolucije „Situacija u oblasti ljudskih prava u Rusiji“.

„Rusija odlučno odbacuje usvojenu rezoluciju i neiskrene optužbe sadržane u njoj, ignorisaće specijalni mehanizam i odbija saradnju s njim“, navodi se u saopštenju Ministarstva, preneo je Sputnjik.

Kako se navodi, rezolucija je zasnovana na „poznatim insinuacijama o progonu predstavnika civilnog društva u Rusiji, aktivista, boraca za ljudska prava, seksualnih manjina“.

Ministarstvo navodi i da zabrinutost izneta u izveštaju nemaju veze sa stvarnim stanjem stvari i ne može da budu osnova za uspostavljanje funkcije specijalnog izvestioca za Rusiju što je konačni rezultat tog antiruskog izveštaja.

„Radi se o pokušaju stvaranja još jedne poluge pritiska na Rusiju, a ovu inicijativu doživljavamo kao novi pokušaj da se Rusija kazni zbog toga što vodi nezavisnu spoljnu i unutrašnju politiku“, zaključaju u Ministarstvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.