Rusija optužila SAD da sankcijama pogoršavaju situaciju u Venecueli

Rusko Ministarstvo inostranih poslova optužilo je danas SAD da žele da „pogoršaju“ situaciju u Venecueli uvodjenjem novih sankcija vlastima predsednika Nikolasa Madura.

„Sankcije uperene protiv finansijskog i naftnog sektora će pogoršati ekonomsku situaciju u zemlju u trenutku prvi znakova relativne stabilnosti unutrašnje politike u toj zemlji“, ocenila je portparolka ruskog ministarsta Marija Zaharova.

Bela kuća saopštila je 25. avgusta da uvodi nove finansijske sankcije Venecueli, medju kojima i zabranu kupovine novih obveznica koje izdaje vlada Venecuele ili njena nacionalna naftna kompanija PDVSA.

Opozicija u Venecueli kritikovala je američku banku Goldman Saks zbog kupovine obveznica PDVSA, čime se direktno finansira vlada predsednika Madura.

„Pažljivo ćemo pratiti situaciju posle uvedenih sankcija i kako će to uticati na interese Rusije i ruskih privrednika“, rekla je Marija Zaharova, čija je zemlja saveznik Venecuele.

Duboka politička i ekonomska kriza mesecima potresa Venecuelu, podeljenu izmedju Madurovih pristalica i liberalne opozicije koja zahteva vanredne predsedničke izbore i organizuje proteste koje snage bezbednosti guše silom.

U sukobima na demonstracijama, koji su od 1. aprila gotovo svakodnevni, poginulo je najmanje 120 ljudi, dok su stotine ljudi uhapšene.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.