Rusija optužuje SAD za grubo mešanje u unutrašnja pitanja povodom protesta

Moskva je danas optužila SAD za grubo mešanje u njena unutrašnja pitanja, ocenivši da je podrška antivladinim protestima u Rusiji deo američke strategije obuzdavanja te zemlje.

„Grubo mešanje SAD u unutrašnja pitanja Rusiji dokazana je činjenica, kao i pozivi na neodobrene akcije (proteste) preko internet platformi pod kontrolom Vašingtona“, navelo je Ministastvo spoljnih poslova Rusije na Fejsbuku.

Povodom reagovanja SAD na današnja masovna hapšenja demonstranata u ruskim gradovima koji traže oslobadjanje opozicionara Alekseja Navaljnog, rusko Ministarstvo je dodalo da je podrška američkog državnog sekretara Entonija Blinkena kršenju ruskih zakona „još jedan dokaz zakulisne uloge Vašingtona“.

„Nema sumnje da akcije usmerene na podsticanje protesta predstavljaju deo strategije obuzdavanja Rusije. Zahtevamo da prestanete da se mešate u unutrašnja pitanja suverenih država“, navelo je Ministarstvo na čijem je čelu Sergej Lavrov.

Dodalo je da protesti nisu planirani, kako govore SAD, već nezakoniti.

„Svima je dobro poznato šta u takvim slučajevima rade u samim SAD, otvaraju vatru na poražene. Dvostruki standardi i licemerje kao životni kredo?“, navelo je Ministarstvo.

Šef američke diplomatije Entoni Blinken izjavio je ranije danas da SAD „osudjuju primenu brutalnih taktika ruskih vlasti protiv mirnih demonstranata i novinara drugu nedelju zaredom“ i pozivaju Moskvu da oslobodi Navaljnog.

Ruske vlasti su danas uhapsile više od 3.300 demonstranata na protestima širom zemlje, a prošlog vikenda više od 4.000.

SAD su komentarisale dešavanja u Rusiji i prošle nedelje, kada je portparolka Ambasade u Moskvi Rebeka Ros izjavila da Vašington „podržava pravo svih ljudi na miran protest i slobodu izražavanja“, uz ocenu da „koraci koje preduzimaju ruske vlasti guše ta prava“.

Rusija je i tada optužila SAD da se mešaju u njena unutrašnja pitanja i ohrabruju Ruse da krše zakon.

Navaljni (44), poznat po objavljivanju brojnih izveštaja o korupciji u Rusiji, uhapšen je 17. januara, odmah pošto se vratio iz Nemačke gde se pet meseci oporavljao od trovanja nervnim agensom za koje on optužuje Kremlj. Ruske vlasti negiraju da su umešane u trovanje Navaljnog.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.