Rusija ostaje u PŠE, vraćeno joj pravo glasa u SE

BERLIN, May 17. /TAŠ/. Dobro je to što je Parlamentarna skupština Saveta Evrope odlučila da Rusija ostane u toj instituciji, posebno zato što tako milioni Rusa mogu da traže zaštinu u Evropskom sudu za ljudska prava, izjavio je danas nemački ministar inostranih poslova Hajko Mas, prenosi Taš.

On je to izjavio posle razgovora sa ruskim kolegom, Sergejem Lavrovim, na marginama zasedanja Ministarske komisije.

Savet Evrope usvojio je danas deklaraciju kojom se Rusiji vraća pravo glasanja u toj organizaciji.

Ministri inostranih poslova iz 47 država članica Saveta su ogromnom većinom podržali deklaraciju u kojoj se navodi da svi članovi treba da imaju „pravo da učestvuju“ u dva glavna organa Saveta Evrope „na ravnopravnoj osnovi“.

To znači da je Rusiji vraćeno pravo glasa, preneo je AP.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov pozdravio je glasanje i potvrdio obaveze Rusije, ukljucujući i plaćanje članarine.

Lavrov je rekao da Rusija ceni „pozitivni doprinos“ Saveta Evrope u rešavanju humanitarnih pitanja kao i u poboljšanju ruskog pravosuđa.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je Rusija spremna da saraduje sa Savetom Evrope samo dok ima „ravnopravan stav“ u svim mehanizmima za odlučivanje.

Ukrajinski ministar inostranih poslova neočekivano je otkazao prisustvo sastanku u Finskoj u poslednjem trenutku, očekujući pozitivan ishod za Rusiju.

Ukrajinski ambasador pri Savetu Evrope Dmitro Kuleba napisao je na svom Tviter nalogu da su Ukrajina i još pet zemalja glasale protiv predloga, koji je opisao kao rezultat „cinicne diplomatije“ da bi se spasao „dugoročni partner“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.