U trendu

Rusija pokrenula krivične postupke protiv dva poznata kritičara Kremlja

Vlasti Rusije su danas saopštile da su pokrenule paralelne krivične postupke protiv poznatog glumca koji je kritikovao ruski rat u Ukrajini i filantropa koji podržava rusku opoziciju, najnovije u višemesečnom obračunu sa neistomišljenicima.

Ruski Istražni komitet je naveo da je njegov šef Aleksandar Bastrikin naredio pokretanje krivičnog postupka protiv istaknutog ruskog filmskog i pozorišnog glumca Artura Smoljanjinova, koji je napustio Rusiju pošto su njene snage izvršile invaziju na Ukrajinu.

U saopštenju se navodi da je Smoljanjinov, koji je više puta istupao protiv rata u Ukrajini, „dao niz izjava uperenih protiv Rusije u intervjuu jednom zapadnom mediju“. Istražni komitet nije precizirao koji od postupaka Smoljanjinova predstavljaju krivično delo ni za šta će ga optužiti.

Najnoviji, prošlonedelji intervju Smoljanjinova izazvao je burna negodovanja pristalica Kremlja. Glumac je za evropsku redakciju lista Nova gazeta rekao da bi se, kada bi morao da ide u rat, borio „na strani Ukrajine“.

„Za mene, to znači da bih se borio na strani moje braće koju su napala moja druga braća“, kazao je Smoljanjinov.

Istraga protiv Smoljanjinova pokrenuta je u vreme sve oštrije retorike o Rusima koji su napustili zemlju zbog rata.

Poslanici ruskog parlamenta predložili su zaplenu imovine osoba koje su se preselile u inostranstvo ili povećanje poreza za one koji i dalje rade na daljinu za ruske kompanije, dok su ih drugi jednostavno osudili kao „izdajnike“.

Drugi krivični postupak pokrenut je protiv istaknutog filantropa Borisa Zimina, koga je ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije stavilo na međunarodnu listu najtraženijih osoba, na osnovu optužbi za prevaru. Zimin je napustio Rusiju 2015. godine.

Zimin je finansirao nekoliko nezavisnih ruskih medija, kao i projekte opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji izdržava višegodišnju zatvorsku kaznu. Navaljni, najžešći protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je da je Zimin platio 79.000 evra za njegovu medicinsku evakuaciju u Berlin, avgusta 2020. godine, kada je opozicionar otrovan nervnim agensom, usled čega je pao u komu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar