U trendu

Rusija pokrenula najveće vojne vežbe od Hladnog rata

MOSKVA – Rusija je danas pokrenula najveće vojne vežbe još od perioda Hladnog rata, na kojima će učestvovati oko 300.000 vojnika.

Vežbe „Vostok-2018“ održavaju se na istoku Sibira, gde će 3.200 svojih vojnika uputiti i Kina, zajedno sa brojnim okolopnim vozilima i avionima.

Vojnici iz Mongolije će, takođe, učestvovati na vežbama, koje će trajati do 17. septembra.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će 36.000 tenkova, i drugih oklopnih vozila uceštvovati na vežbama, zajedno sa 1.000 letilica i 80 brodova.

Vežbe će biti održane na pet vojnih poligona, u četiri vazduhoplovne baze i u Japanskom moru, Beringovom moreuzu i Ohotskom moru.

Portparol Kremlja Dmirtij Peskov rekao je da su vežbe opravdane imajući u vidu „agresivne i neprijateljske“ stavove prema Rusiji.

Prema rečima načelnika Generalštaba ruske vojske, generala Valerija Gerasimova, današnji i sutrašnji dan posvećeni su planiranju i pripremi, dok će prave operacije početi u četvrtak i trajati pet dana, prenosi Bi-Bi-Si.

Pomoćnik ruskog predsednika Juri Ušakov ranije danas je rekao da severnokorejski lider Kim Džong-un neće doći na velike vojne vežbe „Vostok 2018“.

„Ne, nisam čuo za to“, naveo je Ušakov odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da Kim dođe na vežbe, prenosi Tas.

Vežbe neće biti održane u blizini spornih Kurilskih ostrva, napominju iz Rusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije danas je rekao kineskom kolegi Siju Đinpingu u Vladivostoku da su odnosi Moskve i Pekinga zasnovani su na poverenju u oblastima koje se kreću od politike do bezbednosti i odbrane.

Poslednje ruske vežbe sličnog obima održane su 1981, tokom Hladnog rata, ali će u „Vostok-2018“ učestvovati više vojnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.