U trendu

Rusija pokrenula postupak protiv saveznice Navaljnog

MOSKVA – Rusija je pokrenula krivični postupak protiv Ljubove Sobol, saradnice opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, pod optužbom da je zajedno sa nekoliko ljudi više puta pokušala prerušena da uđe u stan jedne starije žene u Moskvi, uspevši na kraju u tome prevarom i uz upotrebu sile, javlja Rojters.

Istražni komitet, koji vodi istage za ozbiljne zločine, objavio je na svom sajtu da je pokrenut krivični postupak protiv Sobolove.

Komitet navodi da su ona i još nekoliko osoba više puta pokušavali da uđu u stan jedne starije žene u Moskvi, obučeni u uniforme koje nose zaposleni u državnoj agenciji za zaštitu zdravlja potrošača. Sobolova je u zgradu i stan žene uspela da uđe na prevaru i uz upotrebu sile, a za ovaj prekršaj predviđena je kazna od dve godine zatvora, navodi Istražni komitet.

Opozicioni ruski političar Aleksej Navaljni i njegove pristalice ranije su saopštile da je ruska policija danas izvršila pretres kuće Ljubove Sobol i da ju je odvela na ispitivanje.

Pristalice Navaljnog rekle su da misle da je akcija policije odgovor na njen pokušaj da zakuca na vrata navodnog bezbednosnog agenta ruske Federalne službe bezbednosti, za kojeg Navaljni tvrdi da je učestvovao u navodnom kovanju zavere za njegovo trovanje u avgustu.

Federalna služba bezbednosti odbacila je optužbe Navaljnog kao provokaciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.