U trendu

Rusija pozvala Iran da nastavi pregovore u Beču

MOSKVA – Rusija je danas pozvala Iran da što pre nastavi pregovore o oživaljavanju nukleranog sporazuma koji Teheran vodi posredno u Beču sa SAD.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov poručio je svom iranskom kolegi Hoseinu Amirabdolahianu da bi pregovori o nuklearnom sporazumu u Beču trebalo da se ponovo pokrenu što je pre moguće, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

„Iranska strana je ovaj signal prihvatila s dužnom ozbiljnošću“, navodi se u saopštenju ministarstva“, prenosi Rojters.

U izveštaju državama članicama agencije za nuklearnu energiju Ujedinjenih nacija (UN) ranije ovog meseca navodi se da je Iran ubrzao obogaćivanje uranijuma skoro do nivoa oružja, čime se dodatno podižu tenzije sa Zapadom, a obe strane pokušavaju da nastave delovanje u pravcu oživljavanja nuklearnog sporazuma Teherana.

Sporazum o iranskom nuklearnom programu, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i grupa 5 plus 1, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija(Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka kao potpisnica u ime Evropske unije(EU).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.