U trendu

Rusija preložila SAD amandmane na uzvratne sankcije

MOSKVA – Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov obavestio je danas otpravnika poslova američke ambasade u Moskvi Barta Gormana o novim uzvratnim merama koje priprema Rusija kao odgovor na „nepirjateljske akcije“ koje su protiv nje preduzele SAD.

„Razgovarali smo o nekim ključnim aspektima bilateralnih odnosa, a američkom diplomati je uručen predlog amandmana ministarstva spoljnih poslova Rusije na postojeća pravila za putovanja osoblja ambasade i konzulata SAD po Rusiji kojih će morati da se pridržavaju. Američka strana je obaveštena da će Rusija uskoro preduzeti dalje mere u skladu sa saopštenjem ministarstva spoljnih poslova Rusije od 16. aprila, o čemu će američka ambasada biti blagovremeno informisana“, rekao je Rjabkov, prenosi TAS S.

Predsednik SAD Džozef Bajden je 15. aprila potpisao uredbu kojom se Rusiji uvode sankcije, a pored toga, SAD su najavile proterivanje deset ruskih diplomata iz ambasade u Vašingtonu jer su, kako je navedeno u obrazloženju, „predstavnici ruskih obaveštajnih službi“.

Rusija je dan kasnije, 16. aprila, najavila uzvratne mere i preporučila ambasadoru SAD da napusti Moskvu i vrati se u Vašington na konsultacije.

U međuvremenu, Kremlj je zatražio da deset američkih diplomata napuste Moskvu i pokrenuta je procedura kojom se američkoj diplomatskoj misiji zabranjuje da zapošljava ruske državljane i građane trećih zemalja.

Pored toga, Rusija je zabranila ulazak u zemlju osmorici sadašnjih i bivših visokih američkih zvaničnika i drugim osobama koje su odgovorne za sprovođenja antiruske politike, među njima i ministru pravde, direktoru FBI-ja, direktoru nacionalne obaveštajne službe i ministru unutrašnjih poslova SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.