U trendu

Rusija pucala na brod koji je hteo da izvede vođe Azova

MOSKVA – Portparol ruskog ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov izjavio je danas da su kijevske vlasti u petak uveče pokušale da evakuišu brodom, kako je rekao, „nacističke vođe iz Mariupolja putem mora“, ali su ruski brodovi to zaustavili.

„Ukrajinski teretni brod ‘Apač’, pod malteškom zastavom, išao je u karavanu brodova od Taganrogškog zaliva do Kerčkog moreuza. U 22.38 po moskovskom vremenu, 30 kilometara jugoistočno od Mariupolja, teretni brod je naglo promenio kurs i pokušao da upadne u marijupoljsku luku, koju su od mora blokirale snage Crnomorske flote“, rekao je Konašenkov, prenela je agencija RIA Novosti.

Istovremeno, brod nije odgovorio na zahteve ruskih pograničnih brodova da stupi u kontakt.

Upozoravajuća artiljerijska vatra nije dala rezultate, a u isto vreme, sa broda su, prema rečima Konašenkova, slali poruku „ja sam manijak, dolazim po tebe“, dok je na obali primećena signalna vatra.

Brod Crnomorske flote i granični patrolni brodovi otvorili su potom artiljerijsku vatru na brod „Apač“.

„Kao rezultat direktnog pogotka, izbio je požar na prednjem delu broda“, rekao je predstavnik ministarstva odbrane.

Nakon toga, ukrajinski teretni brod je počeo da se zanosi, posada je kontaktirala granične brodove sa zahtevom za prekid vatre i potvrdila spremnost da ispune sve zahteve ruskih jedinica.

Konašenkov je pojasnio da među članovima posade na brodu nema povređenih.

Nakon pregleda, ukrajinski teretni brod sa posadom je ispraćen do luke Jejsk.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.