U trendu

Rusija: Puštanje poslednje grupe beluga na slobodu

MOSKVA – Poslednja grupa od 50 beluga kitova, koji su bili smešteni u Srednji zaliv Primorskog regiona, biće pušteni na slobodu 30. i 31. oktobra, izjavio je danas Dmitrij Lisicin, predsednik Službe za životnu sredinu Sahalina.

Na sastanku naučnika iz ruskog Instituta za istraživanje ribarstva i okeanografiju 24. oktobra odlučeno je da preostalih 50 beluga bude oslobođeno zbog oluja koje se približavaju, ali datum tada nije bio određen, prenosi Tas s.

Grupa Oslobodimo ruske kitove skrenula je pažnju na problem beluga, navodeći da bi severnokorejski krivolovci koji love ribu u tom delu Japanskog mora mogli da predstavljaju pretnju morskim sisarima.

Prema rečima Lisicina, ta organizacija je zatražila dozvolu da nadgleda puštanje beluga na slobodu, ali je Služba za životnu sredinu odgovorila da na brodu nema mesta za još jednog eksperta.

Stručnjaci za zaštitu životne sredine to odbijanje vide kao znak za uzbunu.

U Srednjem zalivu Primorskog regiona 90 beluga i 11 orki, uhvaćenih u Kini radi preprodaje, čuvano je od 2018. godine, ali su se kasnije tri beluge i jedna orka izgubili.

Prema rečima istražitelja, tokom hvatanja sisara došlo je do kršenja propisa i pokrenut je krivični postupak.

U junu je počeo postepeni transport sisara na sever Kabarovske oblasti kako bi oni u grupama bili pušteni nazad u divljinu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.