U trendu

Rusija: SAD snabdevale teroriste u Siriji

MOSKVA – SAD su snabdevale oružjem terorističke grupe koje su aktivne u Siriji, saopštilo je na svom sajtu Ministarstvo spoljnih poslova Rusije i pozvalo Vašington da počne da se bori protiv terorista.

„Dvostruki standardi Vašingtona postali su naročito jasni u Siriji. Nakon što su se ruske vazdušne snage, odgovarajući na zahtev legitimne vlade (te zemlje), pridružile borbi protiv terorizma u toj državi razorenoj dugogodišnjim ratom, SAD su uložile svaki napor da zaštite krvoloke“, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva, prenosi Tas s.

U saopštenju se dodaje da su takozvane snage umerene opozicije korišćene kao ljudski štitovi kojima su se štitili ekstremisti, među kojima pripradnici terorističke grupe Džabhat al Nusra, „uprkos tome što je ona ogranak (terorističke grupe) Al Kaide koja je odgovorna za smrt 3.000 Amerikanaca 11. septembra 2001“.

„Istovremeno, SAD snabdevale su ove grupe oružjem, municijom i vojnom opremom“, navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo ocenjuje da je Vašington spreman da iskoristi „bilo koga, pa čak i teroriste“ kako bi zbacio sa vlasti vladu sirijskog predsednika Bašara al Asada i zarad drugih političkih ciljeva.

„Zaista je čudno to što američka javnost ne obraća pažnju na neprijavljeno jedinstvo američkih političara i Al Kaide, iako američki zakon svaku podršku terorizmu smatra za krivično delo“, naglašeno je u saopštenju.

Ministarstvo je takođe izrazilo nadu da će SAD prestati da odugovlače i da će početi da se bore protiv terorista.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.