U trendu

Rusija se optuÅžuje za sve u svetu, a Srbija za sve na Balkanu

Rusija se svuda optuÅžuje za umeÅĄanost u zbivanja, pa i u Meksiku, kao ÅĄto se i Srbija optuÅžuje za sve ÅĄto se deÅĄava na Balkanu, rekao je ruski ministar spoljnih poslova te zemlje Sergej Lavrov, istakavÅĄi da ne vidi nijednu drugu ulogu Moskve u zemljama Balkana, osim da je reč o drÅžavama „tradicionalnim i bliskim prijateljima“.

„Balkanske drÅžave su tradicionalni i bliski prijatelji Rusije, neke od njih dele istu religiju“, rekao je Lavrov, prenosi DW.

On je kao primer za napade na Moskvu naveo primer Srpsko-ruskog centra u NiÅĄu, istakavÅĄi da ÅĄto viÅĄe Moskva instira na tome da taj centar sluÅži samo za gaÅĄenje poÅžara, to se na Zapadu sve viÅĄe rasplamsavaju sumnje da Kremlj na taj način pokuÅĄava da utiče na prilike na Balkanu.

Lavrov je podsetio da je taj centar obezbedio pomoć mnogim zemljama, „ne samo u Srbiji, već i Crnoj Gori i, čak joÅĄ i viÅĄe, prema zapadu“.

„Mislim da tamo radi osam Rusa i deset Srba. Oni vrÅĄe monitoring stanja kada je reč o iznenadnim situacijama i kad su u pitanju katastrofe ili prirodne nepogode. PomaÅžu da se to ublaÅži, gase poÅžare i ÅĄalju tamo specijalnu avijaciju“, naveo je Lavrov za DW.

I pored toga, ukazao je, američki ambasador u Beogradu javno je zatraÅžio od rukovodstva Srbije da ne potpiÅĄu nikakav ugovor o imunitetu osoblju tog centra.

„TraÅžio je to javno, jer je, navodno, taj centar ÅĄpijunsko gnezdo“, kazao je Lavrov na konerenciji za novinare u sediÅĄtu UN u Njujorku, u subotu.

Primetio je, međutim, da se, kada drÅžavljani drugih zemalja-članica NATO obavljajući zajedničke veÅžbe u Srbiji traÅže takvu zaÅĄtitu i imunitet, „to uopÅĄte ne dovodi u pitanje.“

ObrazlaÅžući dalje ulogu Rusije na Balkanu, ministar Lavrov, piÅĄe DW, ocenio je da se Rusija „okrivljuje svuda“, a ÅĄto se Srbije tiče, „ona (Srbija) se okrivljuje za sve ÅĄto se deÅĄava na Balkanu“.

„Evo, Crna Gora je (tek) sada prestala da spominje ruski trag u događajima oko kojih su bili toliko verbalno zabrinuti (pokuÅĄaj navodnog drÅžavnog udara i atentata na Mila Đukanovića proÅĄle godine za ÅĄta se sumnjiče drÅžavljani Rusije i Srbije, prim.aut). Ipak, verujem da će doći do otreÅžnjenja“, rekao je Lavrov, a DW konstatuje da on pritom nije ponudio viÅĄe detalja o događajima u kojima su u Podgorici već utvrđene i neke sudske činjenice.

ObrazlaÅžući ÅĄta bi trebalo dalje preduzeti, Lavrov kaÅže: „Potrebno je da na Balkanu sarađujemo, kao ÅĄto smo sarađivali kada je dogovoren Dejtonski sporazum (1995), koji je joÅĄ uvek temelj za Bosnu i Hercegovinu. Ima joÅĄ mnogo primera gde smo zajedno sa naÅĄim zapadnim kolegama i drugim zemljama – uključujući i Tursku – sarađivali kako bismo normalizovali situaciju u tom ili nekom drugom delu Balkana“.

Na pitanje DW ÅĄta misli o ideji da se organizuje „Dejton 2″, kao ÅĄto to predlaÅže američki kongresmen Majk Tarner (iz Dejtona u Ohaju), koji je od Stejt Departmenta već zatraÅžio da organizuje novu konferenciju o BiH pod tim imenom, Lavrov je izrazio nedoumicu, ali i ruske uslove za to: „Prvo je neophodno da saznamo ÅĄta je on mislio s tim. Nisam čuo o tome. Ali ako bi tako trebalo da ponovo piÅĄemo (novi) “Dejton“ – onda smo mi protiv toga. Verujem da Bosna ne bi izdrÅžala takav izazov, jer bismo tako iznova počeli da razbijamo njenu drÅžavnost“, kazao je.

Ipak ÅĄef ruske diplomatije veruje u, kako kaÅže, otreÅžnjenje.

„Ne krive nas samo za Balkan, već i za uplitanje u Meksiko, a ja verujem i joÅĄ ponegde“, rekao je Lavrov na pitanje Dojče velea da komentariÅĄe američke optuÅžbe oko ruske uloga u jugoistočnoj Evropi.

Primećujući da je odgovor ruskog ministra ironičan, DW navodi da je Lavrov joÅĄ rekao da su balkanske drÅžave „tradicionalni i bliski prijatelji“.

„Ja ne vidim nijednu drugu ulogu“, zaključio je ÅĄef ruske diplomatije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoÅĄalji komentar